Illegaal vuurwerk

Overige Campagnes

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk

Het nieuwe jaar wordt traditioneel met vuurwerk ingeluid. Daar is natuurlijk niets mis mee. Er is echter ook veel illegaal vuurwerk in omloop. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties. Meld Misdaad Anoniem (M.) krijgt jaarlijks honderden meldingen over de opslag en handel van illegaal vuurwerk. Dankzij deze tips worden duizenden kilo’s illegaal vuurwerk opgespoord. 

In veel gevallen ligt zwaar vuurwerk gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Zo trof de politie op 9 oktober ruim honderd kilo illegaal vuurwerk aan in een woning van een gezin met kleine kinderen in Werkendam. Ook in een loods in Amsterdam-West is er op 16 november meer dan 600 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Rond de vorige jaarwisseling kwam de politie ook grote partijen vuurwerk op het spoor dankzij anonieme tips. Zo werd er bijvoorbeeld in een woonwijk in Opheusden een enorme partij illegaal vuurwerk (1250 kilo) in beslag genomen.

Wat meld je?

  • gegevens van handelaren (naam, adres, telefoonnummer);
  • kentekens van scooters/auto’s die af- en aanrijden;
  • tijdstippen waarop wordt verkocht;
  • verdachte bewegingen rond panden;
  • klanten die in de omgeving van het pand afsteken;
  • in- en uitsjouwen van dozen of zakken met Chinese tekens of gevaarsymbolen.

Bij wie meld je wat?
Opslag, handel en transport illegaal vuurwerk
Bij M. meld je over opslag, handel en transport van illegaal vuurwerk, vernielingen en vuurwerkbommenmakers. Dat kan online of telefonisch via 0800-7000.

Overlast van (te vroeg) afgestoken vuurwerk
Voor het melden van het te vroeg afsteken van vuurwerk en andere gerelateerde overlast bel je naar jou gemeente.