Oproep ‘Een overvaller moet zitten, toch?!’ werkt

De campagne ‘Een overvaller moet zitten, toch?!’ heeft geleid tot een flinke stijging van de M.-tips met betrekking tot overvallen. Tijdens de campagneperiode in 2012 (drie maanden) kwamen er bij M. 161 serieuze tips binnen. Dat is een stijging van 42% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In totaal kreeg M. 91 meldingen over bedrijfsovervallen, 51 tips over woningovervallen en 19 tips over overvallen op geldinstellingen of waardetransporten. Als bijvangst werd er ook over andere, gerelateerde onderwerpen meer gemeld.

Waardevolle informatie

Van de binnengekomen meldingen over overvallen bleek 87% bruikbaar. Bijna alle tips zijn door de politie in onderzoek genomen. Mede door de M.-tips zijn 60 verdachten zijn aangehouden, 16 zaken opgelost en een overval voorkomen. Bij M. kwam waardevolle informatie binnen over een groot aantal onderzoeken, waaronder die naar de overval in Amsterdam op Brinks gelddepot, een serie overvallen op negen cafetaria en horecagelegenheden in Groningen en over de roofmoord op de veilingmeester in Ede. Naast de 161 meldingen over overvallen, werd er ook 24 keer informatie doorgegeven over straatroven. Dit leidde tot nu toe tot 4 opgeloste zaken en 14 aanhoudingen.

Anonimiteit

Of de binnengekomen tips daadwerkelijk afkomstig waren van meiden is niet geregistreerd. Een woordvoerder van M. hierover: “Vanwege de anonimiteit van de melders en het vertrouwelijke karakter van de gesprekken wordt bij M. nooit iets genoteerd over de identiteit van bellers. Anoniem is ook echt anoniem.”