Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

11 december 2015 | Bron: Meld Misdaad Anoniem

Meld opslag en handel illegaal vuurwerk

Het nieuwe jaar wordt traditioneel met vuurwerk ingeluid. Daar is natuurlijk niets mis mee. Er is echter ook veel illegaal vuurwerk in omloop. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties. Meld Misdaad Anoniem (M.) krijgt jaarlijks honderden meldingen over de opslag en handel van illegaal vuurwerk. Dankzij deze tips worden duizenden kilo’s illegaal vuurwerk opgespoord. 

In veel gevallen ligt zwaar vuurwerk gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Zo trof de politie eerder dit jaar na een tip via M. 1.200 kilo illegaal vuurwerk aan in Almelo. Recent werden er verder onder andere in Geldermalsen (300 kilo) en Poortugaal (250 kilo) grote partijen vuurwerk door de politie in beslag genomen dankzij een melding bij M.

Ook rond de vorige jaarwisseling kwam de politie grote partijen vuurwerk op het spoor dankzij anonieme tips. In een schuur in Barneveld lag ruim 6.000 kilo zwaar vuurwerk opgeslagen. In Amsterdam vond de politie ruim 1.300 kilo vuurwerk in de wijk Oud-West. Het vuurwerk lag opgeslagen in een ruimte onder meerdere woningen. Volgens de politie had er een ramp plaatsgevonden als het vuurwerk was ontploft.

Bij wie meld je wat?
Bij M. meld je over opslag, handel en transport van illegaal vuurwerk, vernielingen en vuurwerkbommenmakers. Dat kan online via meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800-7000. Voor het melden van het te vroeg afsteken van vuurwerk en andere gerelateerde overlast bel je naar jou gemeente.

Opslag, handel en transport illegaal vuurwerk
Bel de politie via 0900-8844 of meld anoniem bij M. via het meldformulier of telefonisch via 0800-7000.

Overlast van (te vroeg) afgestoken vuurwerk
Bel de gemeente.

22 maart 2016
Bron:  Download pdf

Recordaantal anonieme tips over harddrugs

In 2015 is bij Meld Misdaad Anoniem (M.) fors meer gemeld over harddrugs. Het aantal meldingen over de productie, smokkel en het dealen van de drugs steeg met veertien procent naar 3.120. Nooit eerder was dit aantal meldingen zo hoog. In totaal gaven tipgevers vorig jaar 16.400 meldingen door via het anonieme meldpunt. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dankzij de waardevolle informatie van melders werden tot nu toe al ruim 1.900 verdachten opgespoord, 1.200 misdrijven opgelost en meer dan 100 misdrijven voorkomen. Dagelijks ontvangt M. gemiddeld tien tips over harddrugs gerelateerde misdaad. Titus Visser, directeur van M.: “De aard van de meldingen over harddrugs is heel divers. Mensen geven informatie over locaties waar harddrugs geproduceerd worden tot tips over de daadwerkelijke verkoop van de drugs. Ook krijgen we concrete informatie over hoe en op welke momenten drugs ons land binnen gesmokkeld worden.” Zo werd rond de jaarwisseling dankzij een M.-tip een professioneel XTC-laboratorium aangetroffen in een loods in De Meern. In totaal was er ongeveer 130 kilo MDMA aanwezig, voldoende voor de productie van meer dan één miljoen XTC-pillen. Een andere tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de Koninklijke Marechaussee in september op het spoor van een smokkelaar. De man werd op Schiphol aangehouden voor drugssmokkel vanuit Suriname. Hij had 109 slikkersbollen ingenomen met een totale hoeveelheid van één kilo cocaïne. De geschatte straatwaarde hiervan is 34.000 euro.Enorme winsten Een M.-tip leidde de Amsterdamse politie in maart vorig jaar naar een woning aan de Erasmusgracht. Daar trof ze naast drie kilo harddrugs ook 30.000 euro contant geld aan. “Dat typeert de ernst van deze vorm van criminaliteit”, zo geeft Visser aan. “Criminele organisaties maken grote winsten met de drugshandel. Uit de gesprekken met onze melders blijkt dat dit vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Illegaal verkregen vermogen uit drugshandel wordt vervolgens vaak geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca.” Ook de politie noemt deze vermenging van de boven- en onderwereld zorgelijk, omdat dergelijke criminele organisaties geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet schuwen.Opvallende stijgers en dalers in 2015 De analyse van de jaarcijfers laat verder een verdubbeling zien van het aantal meldingen over extremisme. In 2015 kwamen er 141 meldingen (+110%) over dit onderwerp binnen. Ook het aantal tips over brandstichting (+36%) en mensenhandel- en smokkel (+27%) nam toe. Over milieugerelateerde criminaliteit (-29%) en de high impact crimes (inbraak, overvallen en straatroof) werd in 2015 aanzienlijk minder gemeld.Bekijk hier de regionale overzichten van de jaarcijfers.

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies