Recordaantal anonieme tips over harddrugs

In 2015 is bij Meld Misdaad Anoniem (M.) fors meer gemeld over harddrugs. Het aantal meldingen over de productie, smokkel en het dealen van de drugs steeg met veertien procent naar 3.120. Nooit eerder was dit aantal meldingen zo hoog. In totaal gaven tipgevers vorig jaar 16.400 meldingen door via het anonieme meldpunt. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dankzij de waardevolle informatie van melders werden tot nu toe al ruim 1.900 verdachten opgespoord, 1.200 misdrijven opgelost en meer dan 100 misdrijven voorkomen. 

Dagelijks ontvangt M. gemiddeld tien tips over harddrugs gerelateerde misdaad. Titus Visser, directeur van M.: “De aard van de meldingen over harddrugs is heel divers. Mensen geven informatie over locaties waar harddrugs geproduceerd worden tot tips over de daadwerkelijke verkoop van de drugs. Ook krijgen we concrete informatie over hoe en op welke momenten drugs ons land binnen gesmokkeld worden.” 

Zo werd rond de jaarwisseling dankzij een M.-tip een professioneel XTC-laboratorium aangetroffen in een loods in De Meern. In totaal was er ongeveer 130 kilo MDMA aanwezig, voldoende voor de productie van meer dan één miljoen XTC-pillen. Een andere tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de Koninklijke Marechaussee in september op het spoor van een smokkelaar. De man werd op Schiphol aangehouden voor drugssmokkel vanuit Suriname. Hij had 109 slikkersbollen ingenomen met een totale hoeveelheid van één kilo cocaïne. De geschatte straatwaarde hiervan is 34.000 euro.

Enorme winsten
Een M.-tip leidde de Amsterdamse politie in maart vorig jaar naar een woning aan de Erasmusgracht. Daar trof ze naast drie kilo harddrugs ook 30.000 euro contant geld aan. “Dat typeert de ernst van deze vorm van criminaliteit”, zo geeft Visser aan. “Criminele organisaties maken grote winsten met de drugshandel. Uit de gesprekken met onze melders blijkt dat dit vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Illegaal verkregen vermogen uit drugshandel wordt vervolgens vaak geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca.” Ook de politie noemt deze vermenging van de boven- en onderwereld zorgelijk, omdat dergelijke criminele organisaties geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet schuwen.

Opvallende stijgers en dalers in 2015
De analyse van de jaarcijfers laat verder een verdubbeling zien van het aantal meldingen over extremisme. In 2015 kwamen er 141 meldingen (+110%) over dit onderwerp binnen. Ook het aantal tips over brandstichting (+36%) en mensenhandel- en smokkel (+27%) nam toe. Over milieugerelateerde criminaliteit (-29%) en de high impact crimes (inbraak, overvallen en straatroof) werd in 2015 aanzienlijk minder gemeld.

Schermafbeelding 2016-03-21 om 09.32.05

Bekijk hier de regionale overzichten van de jaarcijfers.