Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

13 juli 2016 | Bron: Politie.nl

Elf aanhoudingen in Rotterdams onderzoek naar handel in versnijdingsmiddelen

Met de aanhouding van elf verdachten, zoekingen in vijftien panden en de inbeslagneming van zeker 2000 kilo versnijdingsmiddelen, 55.000 euro en negen personenauto’s, waaronder een Bentley en een Jaguar hebben politie en openbaar ministerie in Rotterdam de bedrijfsmatige handel in versnijdingsmiddelen een forse slag toegebracht. De handel in versnijdingsmiddelen is strafbaar op basis van de Opiumwet.

Het onderzoek startte in de zomer van 2015 naar aanleiding van een melding bij Meld Misdaad Anoniem en signalen uit eerdere onderzoeken. Een speciaal rechercheteam heeft deze illegale handel in en productie van versnijdingsmiddelen in kaart gebracht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat verschillende mannelijke leden van een familie handelden in versnijdingmiddelen. Dit concentreerde zich vooral in Rotterdam-Zuid. Door de verdachten werd via een geregistreerd bedrijf grondstof voor versnijdingsmiddelen geïmporteerd. Deze grondstoffen werden op diverse plaatsen, onder andere bij bedrijven die opslagruimtes verhuren, opgeslagen. Vanuit deze boxen werd door de verdachten kleine hoeveelheden opgehaald om te vermengen met zuivere harddrugs. Dit werd vervolgens verspreid naar de klanten.

Hoofdverdachten
Met de aanhouding van vier Rotterdammers (30, 39, 44, 51) denkt het onderzoeksteam de belangrijkste verdachten te pakken te hebben van deze criminele organisatie. Daarnaast zijn 7 Rotterdammers aangehouden die handelen in en betrokken zijn bij de productie.

Harddrugs en vuurwapens
In vijftien panden en woningen in Rotterdam-Zuid, Schiedam, Delft, Spijkenisse en Berkel en Rodenrijs zijn doorzoekingen verricht. Daarbij is zeker 2000 kilo grondstof voor versnijdingsmiddelen, 55.000 euro en negen personenauto’s in beslag genomen. Eveneens zijn een groot aantal mobiele telefoons, laptops en administratie in beslag genomen voor verder onderzoek. Al eerder zijn tijdens dit onderzoek diverse drugspanden in Rotterdam-Zuid doorzocht. Daarnaast werd 6.882 kilo grondstoffen voor het maken van versnijdingsmiddelen, ongeveer 8 kilo harddrugs (heroïne en cocaïne) en twee vuurwapens (pistool en Scorpion-pistoolmitrailleur) in beslag genomen.

Volksgezondheid
In de handel met versnijdingsmiddelen gaan vele miljoenen om. Drugshandel geeft overlast en een onveilige situatie voor omwonenden, maar ook de groothandel kan onveilige situaties veroorzaken. Zo bevatten de grondstoffen voor de versnijdingsmiddelen vaak kankerverwekkende stoffen die nog eens extra gevaar opleveren. Dit is al onacceptabel op een bedrijfsterrein, laat staan in een woonwijk. Als versnijdingsmiddelen worden vaak paracetamol of cafeïne gebruikt om te vermengen met zuivere harddrugs. Deze versnijdingsmiddelen vallen onder de Opiumwet. Vaak is de verhouding tussen harddrugs en versnijdingsmiddelen 1:1 of 1:2.

Drugscriminaliteit
Drugs en versnijdingsmiddelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit geldt ook voor de criminaliteit die er achter schuil gaat. Steeds vaker worden ruzies in het criminaliteit met vuurwapengeweld beslecht. Mede daarom is door het Team Ondermijning geïnvesteerd in dit onderzoek en naar deze criminaliteitsvorm.

Bestuurlijk en fiscaal aanpakken
In onderzoeken waarbij sprake is van ondermijnende activiteiten wordt samengewerkt met de gemeente Rotterdam en de belastingdienst. Zo wordt ook onderzocht hoe wederrechtelijk verkregen geld en goederen kunnen worden afgepakt. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is betrokken bij het onderzoek. Versnijdingsmiddelen vallen onder de Geneesmiddelenwet. De Inspectie kan bij overtreding onder andere bestuurlijke boetes uitdelen.

Ondermijning
De aanpak van criminele families is één van de speerpunten van de politie, het openbaar ministerie, gemeente Rotterdam en de belastingdienst. Door vermenging van criminaliteit uit de onderwereld met de bovenwereld worden de rechtstaat en de rechtsorde ondermijnd. Normen en waarden vervagen en criminaliteit wordt een onderdeel van de samenleving. Het team ondermijning van de Eenheid Rotterdam pakt dit aan. Het team kijkt breed. Van criminele families die handelen in drugs en kapperszaken zonder stoelen tot jongeren in auto’s die voor anderen een jaarsalaris vertegenwoordigen.

Preventie
In samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming en het Crisis Interventie Team wordt zorg geboden aan de ‘achterblijvers’; moeders, kinderen, broers en zussen. Dit om mede te voorkomen dat een ‘nieuwe’ generatie opstaat en familiezaken overneemt.

22 februari 2024
Bron: Politie Basisteam Delft (FB)

Bolletjes en vuurwapen aangetroffen in woning Delft

Naar aanleiding van een anonieme tip heeft het Politie Basisteam Delft in samenwerking met de districtsrecherche op 22 februari een instap gedaan in een woning in Delft. Bij de doorzoeking werd een aanzienlijke hoeveelheid bolletjes en een vuurwapen aangetroffen. De verdachte is aangehouden en moet voorkomen bij de rechter.

Ga naar
24 augustus 2023
Bron: 112 Rijnmond

Politie ontdekt hennepkwekerij in woning Rotterdam

De politie heeft op 24 augustus een hennepplantage aangetroffen in een woning aan het Santandererf in Rotterdam. Mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem kwam de locatie in beeld. In totaal zijn 150 hennepplanten geruimd en is een 37-jarige man aangehouden.

Ga naar
25 juli 2023
Bron: Politie.nl

Vier aanhoudingen drugspand Rotterdam

De politie heeft op 24 juli vier verdachten aangehouden in een woning aan de Botersloot wegens het aantreffen van drugs, gerelateerde goederen en een wapen. De verdachten, drie mannen van 36, 36 en 47 jaar en een 38-jarige vrouw, kwamen allen uit Rotterdam. Mede dankzij een anonieme tip kwamen de agenten hen op het spoor.

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies