Gemeente Oisterwijk start samenwerking met Meld Misdaad Anoniem

- Bron: Gemeente Oisterwijk

Burgemeester Hans Janssen van de gemeente Oisterwijk heeft vandaag een overeenkomst getekend met Meld Misdaad Anoniem. De gemeente treedt hard op tegen de georganiseerde criminaliteit in Oisterwijk. Samen met politie, belastingdienst, het energiebedrijf en Openbaar Ministerie worden hennepteelt, de productie van synthetische drugs en het criminele netwerk dat daarachter zit, hard aangepakt. Inwoners van de gemeente Oisterwijk kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Met het tekenen van deze overeenkomst wil het college dat inwoners de verschillende instanties sneller en makkelijker weten te vinden als er signalen zijn van criminaliteit. De gemeente zet samen met Meld Misdaad Anoniem publiekscampagnes op om inwoners te vragen alert te zijn en verdachte zaken te melden. Tegelijkertijd geeft de samenwerking de mogelijkheid meer inzicht te krijgen in de anonieme meldingen die gedaan worden en de resultaten die daarmee worden geboekt. Publicatie van dit soort ‘succesverhalen’ kan weer een positieve invloed hebben op de bereidheid van mensen om een melding te doen.

Goede ervaringen
Het afgelopen jaar is op projectbasis al samengewerkt met Meld Misdaad Anoniem. Door campagnes, informatiebijeenkomsten en het trainen van lokale overheid en politie in het omgaan met belangrijke meldgroepen (groepen die logischerwijs bovengemiddeld veel verdachte signalen kunnen waarnemen) zijn al positieve resultaten geboekt. Er zijn dit jaar twintig meldingen gedaan voor de gemeente Oisterwijk. Dat is nu al net zoveel als het aantal in heel 2015. Dit heeft geresulteerd in meerdere aanhoudingen. Deze positieve resultaten zijn voor het college reden om nu een structureel partnerschap aan te gaan met Meld Misdaad Anoniem.