OM eist werkstraf, boete en voorwaardelijke celstraf tegen veehouder Well

- Bron: AgriHolland/Brabants Dagblad

Vanwege het verwaarlozen van runderen heeft het Openbaar Ministerie (OM) op 14 april een werkstraf van honderd uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en vijfhonderd euro boete geëist tegen een veehouder uit Well. Na een M.-tip brachten inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eind december 2015 een bezoek aan het bedrijf.

Bij de inspectie bleek dat een aantal dieren grote mestvlekken over het hele lijf had, wat erop duidt dat de runderen al langere tijd geen droge en schone ligplaats hadden. Ook waren enkele runderen te lang voor hun stalbox, zodat ze deels in de mestafvoer moesten liggen. Op verschillende plekken lag bedorven en beschimmeld voer.

Enkele maanden later bezocht de NVWA de veehouder weer, dit keer na een melding van Friesland Campina. De zuivelfabrikant wil geen melk meer van de boerderij afnemen vanwege de staat waarin de dieren verkeerden. Een aantal dieren liep op het erf tussen de machines waardoor ze gevaar liepen. Ook werd ernstige vervuiling en verrot voedsel aangetroffen.