Jongen (19) veroordeeld tot zeven jaar celstraf vanwege woningoverval

- Bron: Rechtspraak.nl

Utrecht – Een 19-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar voor een gewelddadige woningoverval in april 2017 in Laren. Mede dankzij M.-tips werd de dader geïdentificeerd.

De overval was van tevoren gepland. Een van de slachtoffers was bij een afspraak weggelokt om hem vervolgens bij thuiskomst te overmeesteren. De daders waren op zoek naar luxegoederen, maar de drie slachtoffers bezaten deze niet. Ondanks dat zij meewerkten met de overval, werden de slachtoffers zwaar mishandeld.  

In juni 2017 werd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de overval in Laren. In de uitzending werden beelden getoond van de parkeerplaats bij de Albert Heijn, waarbij de verdachte in beeld kwam. Naar aanleiding van deze uitzending kwamen meerdere tips via onder andere Meld Misdaad Anoniem binnen. In bijna alle meldingen werd de verdachte herkend en geïdentificeerd aan de hand van zijn opmerkelijke manier van lopen.

Het bleek echter dat de dader een aantal dagen na het plegen van het misdrijf was opgepakt vanwege een ander strafbaar feit, namelijk heling van goederen.

Volgens het landelijke oriëntatiepunt LOVS staat voor een woningoverval met geweld een gevangenisstraf van vijf jaar. Maar vanwege de omvang van de schade, de roekeloosheid, het geweld en het zwaar lichamelijke letsel bij de slachtoffers is de straf verhoogd.