Anonieme tips leiden de politie naar illegale hondenfokkerij

- Bron: Politie.nl

In Hoogeveen heeft de politie een 47-jarige vrouw en een 49-jarige man aangehouden voor het illegaal fokken van honden. Dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem startte de politie een onderzoek naar de mogelijke hondenfokkerij. Het duo wordt ervan verdacht dat zij jarenlang zonder de juiste vergunning honden hebben gefokt en verkocht aan particulieren.

In samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijk Inspectie Dienst (LID) besloot de politie tot het overgaan van een huiszoeking. Daar werden meerdere pups aangetroffen. Weliswaar in gezonde toestand, maar zonder de benodigde papieren en eisen. Na het bezoek van de politie is de fokkerij en de verkoop gestopt.

Henk Bosker, politiemedewerker met de neventaak Dierenwelzijn, laat weten erg content te zijn met de anonieme meldingen: ‘Dat heeft ons in dit onderzoek zeer geholpen om te weten te komen wat er in de betreffende woning met de honden gebeurde. Voor mensen die een hond willen kopen, is het belangrijk te weten dat de hondenfokker- en verkoper geregistreerd moet staan. Dat voorkomt dat je je hond koopt bij een illegale fokker, met alle risico’s die daarbij komen kijken.’

Er is een proces-verbaal opgemaakt tegen de verdachten. De officier van Justitie bepaald op basis hiervan welke vervolgstappen er worden genomen.