Ruim 300 tips in 2019 over opslag en handel illegaal vuurwerk

- Bron: Meld Misdaad Anoniem

In 2019 ontving Meld Misdaad Anoniem (M.) 324 meldingen over illegale handel en opslag van zwaar en gevaarlijk vuurwerk. Dat is fors meer dan de afgelopen drie jaar. Duizenden kilo’s illegaal vuurwerk werden van straat gehaald dankzij deze tips. Vaak ging het om zeer explosief vuurwerk als cobra’s, lawinepijlen en mortierbommen.

De piek lag zoals gebruikelijk in de laatste week van het jaar. Zo leidde een M.-tip de politie op 28 december naar een container met 2.500 kilo illegaal vuurwerk in Hendrik-Ido-Ambacht. Een 32-jarige man uit Zwijndrecht werd vervolgens op heterdaad betrapt tijdens het bevoorraden van de container vanuit zijn auto. Op Oudejaarsdag trof de politie in een kelderbox in Rotterdam Zuid 300 kilo vuurwerk aan. Ook was er met vuurwerk ‘geknutseld’.  

Grote partijenEerder kwam de politie dankzij anonieme tips al grote partijen (illegaal) vuurwerk op het spoor in een woning in Nootdorp en een opslagbox in Bleiswijk (1.680 kilo), een schuurtje bij een woning in Nunspeet (1.450 kilo) en een garagebox in Arnhem (866 kilo). Ook in Beverwijk (600 kilo) en het Zeeuwse Terhole (180 kilo) werden grote partijen vuurwerk door de politie in beslag genomen na een melding bij M. In een woning in Castricum deed de politie een dubbele vangst: naast 500 kilo illegaal vuurwerk troffen ze op zolder een volledig ingerichte hennepkwekerij aan.

Meldingen 2015-2018