Stank voor dank

Stank voor dank

Stank voor dank

Over de campagne

Uitgaan met vrienden is leuk, totdat iemand gewond raakt. Dan ben je blij dat er een ambulance klaarstaat. Maar wat, als de ambulancemedewerker wordt neergeslagen door jouw beste vriend? Bijna dagelijks worden er hulpverleners belaagd en mishandeld waardoor zij hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Ze krijgen regelmatig klappen in plaats van bloemen.

Stank voor dank! Dat was het motto van de campagne over agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Vooral agressie tegen werknemers van hulpdiensten die werkzaam zijn in uitgaansgebieden stond in deze campagne centraal. De voornaamste doelgroep was het jongere uitgaanspubliek (15-30 jaar). Getuigen van mishandeling van hulpverleners werden in de campagne aangespoord zich met informatie te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem.

Aandacht

Met een filmspot in bioscopen werd het publiek opgeroepen om informatie over belaging van hulpverleners te melden. Op een indringende wijze werd het publiek geconfronteerd met een hulpdienst, die er alles aan doet om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Bij aankomst worden echter rake klappen als dank uitgedeeld.

Naast deze spot werden posters verspreid via toiletreclame in bioscopen en horecagelegenheden. De campagne werd ondersteund door middel van een radio- en internetcampagne. Ook de media schonk veel aandacht aan de campagne. Alle aandacht voor de problematiek was een steun in de rug voor de hulpverleners.

De campagne was een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Werkgelegenheid.

Inhoudelijke informatie

Wie hebben last van agressie en geweld?

Het gaat om werknemers met een ‘publieke taak’, zoals hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners: politie, brandweer, ambulancepersoneel, medewerkers van gemeentelijke diensten, buschauffeurs en conducteurs, stadswachten, baliemedewerkers, ziekenhuispersoneel, politici enzovoorts. Agressie en geweld tegen dit soort werknemers zijn in de afgelopen jaren verdubbeld.

Waarom wordt geweld tegen medewerkers met een publieke taak aangepakt?

Het totaal aantal geweldsdelicten in Nederland is afgenomen. Maar het geweld tegen werknemers met een publieke taak blijkt juist te zijn toegenomen. Het zijn geen incidenten meer, maar een trend die moet worden aangepakt. Daarom pakt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze vorm van agressie en geweld hard aan.

Hoe worden daders aangepakt?

Daders krijgen een hogere straf dan voorheen. Als je een agent een blauw oog slaat, kun je rekenen op 26 dagen cel of 52 uur taakstraf. Ook wordt de schade bij het slachtoffer verhaald op de dader. Ook de kosten van ziekteverzuim komen op rekening van de dader.

Wat kan je melden?

Geef zoveel mogelijk feiten over een gebeurtenis zoals knokpartijen en dreigementen tegen hulpverleners. Vage of algemene beschrijvingen kunnen we niet gebruiken. Een naam van een dader kan belangrijk zijn of het adres waar hij woont of werkt. Ook willen we weten wat er precies is gebeurd, zoals wapens die zijn gebruikt, data, tijdstippen of exacte locaties.