Supportersgeweld

Overige Campagnes

Supportersgeweld

Supportersgeweld

Over de campagne

Of het nu gaat om een spannende derby, de jaarlijkse klassieker of de strijd tegen degradatie. Voetbal moet een feest zijn! Toch worden wedstrijden soms overschaduwd door supportersgeweld en vandalisme. Voetbalclubs zetten zich in om supporters optimaal en veilig van de sport te laten genieten. Een gezamenlijke campagne met Meld Misdaad Anoniem droeg hieraan bij.

In samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, een betaald voetbal organisatie (bvo) en de betreffende gemeente voerde Meld Misdaad Anoniem in 2012 een campagne uit in het kader van het landelijke project ‘Hooligans in Beeld’ (op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie). Supporters moeten onder alle omstandigheden optimaal, zonder beperkingen en veilig van voetbal kunnen genieten. Helaas is een kleine groep hooligans verantwoordelijk voor ongeregeldheden in en om stadions. De echte supporters zijn hier de dupe van.

Bedreigend

Om negatief gedrag zoals supportersgeweld en voetbalvandalisme, in de kiem te smoren is alle hulp welkom. Tips van supporters, stewards of andere betrokkenen zijn belangrijk. De ongeregeldheden vinden vaak in groepsverband plaats. De groep beschermt de dader en is vaak bedreigend voor de omgeving. Hierdoor wordt belangrijke informatie in veel gevallen niet gemeld. Meld Misdaad Anoniem is dan een geschikt alternatief om misstanden te melden.