Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

 

Hoe werkt M.?

Weet jij iets over criminele activiteiten? Heb je iets gezien of herken je iemand op beelden? Dan is dat waardevolle informatie die ertoe kan leiden dat daders worden opgespoord en criminaliteit wordt gestopt. Maar wanneer de dader jou kent, voel je je misschien niet veilig om met naam en toenaam te melden. Daarom is er Meld Misdaad Anoniem, kortweg M.

M. is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Je kunt bij M. melden over bijvoorbeeld de productie en handel van drugs, geweldsdelicten, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Maar ook met informatie over fraude en corruptie kun je bij M. terecht. Elk stukje informatie, hoe klein ook, kan het verschil maken. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de politie en andere opsporingsinstanties terechtkomt, maar dat jij als melder onbekend blijft.

Anonimiteit

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke stichting. De anonimiteit en veiligheid van de melders staat bij ons op de eerste plaats. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden sturen we de anonieme melding door naar de de politie, gemeente of andere opsporingsinstanties. Om je anonimiteit te garanderen gaan we heel ver. De anonimiteit van de melder is voor ons zelfs belangrijker dan het oplossen van een zaak. 

 

Wie jij bent blijft onbekend

- We staan volledig los van de politie

- We zien geen telefoonnummer of IP-adres
- We nemen geen gesprekken op
- We slaan geen gegevens op
- We werken niet met openbare systemen, zoals WhatsApp

- Je hoort nooit meer van ons na je melding

 

Wat jij weet kan een zaak oplossen
Bij M. werkt een team van goed opgeleide medewerkers. Ze zijn getraind om jouw anonimiteit te beschermen. De details van je melding worden met zorg doorgenomen. Geef je per ongeluk toch prijs wie je bent? Dan doen we daar niets mee. Informatie die naar jou te herleiden is komt nooit in de melding te staan. De anonimiteit van de melder wordt verder beschermd door technische maatregelen en jurisprudentie. De informatie die je ons geeft bezorgen we volledig anoniem bij de politie, gemeente of andere opsporingsinstanties. Zo komen er geen gegevens van jou in het dossier van de verdachte terecht. Je hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtszaal.

 

Ben je de enige getuige?
Voor M. ben je altijd anoniem. Maar ben je ook anoniem voor de persoon waarover je meldt? Gaat de dader niet aan jou denken? Die vraag wordt altijd gesteld. Als jou iets in vertrouwen is verteld, maken we geen melding.

Wat jij weet kan een zaak oplossen

De informatie die je ons geeft, kan ervoor zorgen dat jouw leefomgeving een stukje veiliger wordt. Alleen als jouw anonimiteit gewaarborgd kan worden sturen we een anonieme melding naar de politie en andere opsporingsdiensten. Zij kunnen hiermee niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een persoon, locatie of gebeurtenis bekend? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Pas als die feiten de anonieme melding onderbouwen kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie.

Een M.-tip kan:
- worden toegevoegd aan een onderzoek
- aanleiding zijn tot het opstarten van een nieuw onderzoek
- aanleiding zijn voor het heropenen van een oude zaak

Een anonieme melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel en wordt onderdeel van de gebruikelijke onderzoeken van bijvoorbeeld de politie. De opsporingsinstanties zijn zelf verantwoordelijk voor wat er met de informatie wordt gedaan. Zij moeten zich daarbij houden aan bestaande wet- en regelgeving.

PrivacyKlachtenCookies