Kindersekstoerisme
De meeste mensen maken reizen vanwege het heerlijke klimaat, de prachtige natuur, de bijzondere cultuur of voor zaken. Sommige mensen gaan tijdens hun verblijf tegen betaling een seksueel avontuur aan met lokale vrouwen of mannen, zelfs met minderjarigen. Bewust, uit nieuwsgierigheid of verleid door het aanbod.
Over de hele wereld, in bars, restaurants, hotels, op straat of op het strand zijn kinderen en jongeren slachtoffer van seksuele uitbuiting. Een kind kan worden behandeld als een seksueel en commercieel voorwerp. De meest voorkomende vormen van seksuele uitbuiting van kinderen zijn kinderprostitutie en kinderpornografie.
Welke signalen en vermoedens meld je bij M.?
Om misbruik van kinderen in het buitenland te kunnen herkennen, is gezond verstand vaak de beste raadgever. Maak melding van kindersekstoerisme als:
- Iemand zich afzondert met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of appartement
- Iemand een kind of jongere aanbiedt voor seks
- Iemand op zoek is naar seksuele diensten van kinderen of jongeren
- Een hotel of onderneming kindermisbruik toestaat op het terrein of via de onderneming
- Een volwassene een kind via een stichting of organisatie misbruikt, bijvoorbeeld in een weeshuis of een school
- Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland
- Je andere verdachte zaken signaleert
Niet iedere situatie is 'fout' maar als je iets ziet dat niet klopt, meld dit dan. Probeer daarbij over de volgende informatie te beschikken:
- Wie (identiteit dader/slachtoffer)
- Wat (gepleegd feit/handeling/aanleiding)
- Waar (naam plaats, hotel of bar)
- Wanneer (datum, tijd)
- Waarheen (reisgegevens, datum en tijd vlucht, naam vliegmaatschappij)
Wie jij bent blijft onbekend.
We staan volledig los van de politie. We zien geen telefoonnummer of IP-adres. We nemen je gesprek niet op en slaan geen gegevens op. Dankzij anonieme melders worden dagelijks zaken opgelost.
Bron: Politie.nl
Wapens, illegaal vuurwerk en drugs gevonden in woning Zeewolde
In een woning in Zeewolde heeft de politie op 6 december meerdere vuurwapens, illegaal vuurwerk en verschillende soorten verdovende middelen aangetroffen. Dankzij een anonieme tip konden agenten onderzoek doen naar de woning. Een 20-jarige man uit Zeewolde is aangehouden.
Bron: Gemeente Beek (FB)
Illegaal vuurwerk in beslag genomen in flatgebouw Beek
In de week van 9 december heeft de politie illegaal vuurwerk, waaronder tientallen shells, aangetroffen in een flatgebouw in Beek. De gemeente Beek ontving een M.-tip over de mogelijke opslag van vuurwerk in het gebouw. Daarop besloot het in samenwerking met de politie, het ACT! Westelijke Mijnstreek en de woningcorporatie een onderzoek te starten naar de locatie.
Bron: Meld Misdaad Anoniem
Telefoonnummer M. misbruikt voor telefonische spoofing
Meld Misdaad Anoniem heeft signalen ontvangen dat haar telefoonnummer 0800-7000 misbruikt wordt door kwaadwillenden, zogenaamde spoofing. Bij deze telefonische fraude lijkt het alsof er gebeld wordt vanuit Meld Misdaad Anoniem, terwijl dat niet het geval is. Meld Misdaad Anoniem neemt nooit direct contact op via dit nummer. Mocht er door dit nummer contact worden opgenomen: verbreek de verbinding en bel niet terug. Meld Misdaad Anoniem heeft melding gedaan bij de autoriteiten. De situatie heeft geen invloed op de meldlijn. Melden bij M. kan veilig en anoniem via 0800-7000 of online.Wat is spoofing?Spoofing wordt als middel ingezet bij phishingcampagnes. We spreken van spoofing wanneer iets of iemand probeert een valse identiteit aan te nemen en zich voor te doen als iets of iemand anders. Bij telefoonspoofing krijgt de persoon die wordt gebeld een ander telefoonnummer te zien dan het werkelijke nummer van de beller.Phishing is een aanvalstechniek die door kwaadwillenden wordt gebruikt om gevoelige gegevens te ontfutselen. Dit gebeurt vaak via e-mail, maar kan dus ook via telefoon, sms of WhatsApp plaatsvinden. De kwaadwillende heeft als doel om snel vertrouwen te winnen om vervolgens persoonlijke informatie afhandig te maken om deze te misbruiken. Je kunt hierbij denken aan bankgegevens, transactiebewijzen, boetes of inloggegevens.Spoofing en phishing herkennenWees voorzichtig met het beantwoorden van oproepen van onbekende nummers;Als je de telefoon opneemt en er wordt gevraagd om op een knop te drukken om de oproepen te stoppen, ga hier niet op in. Kwaadwillenden kunnen deze methode gebruiken om potentiële doelwitten te identificeren;Beantwoord geen vragen vanuit een onbekend nummer of onverwachte oproepen;Geef nooit persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, Burgerservicenummers, meisjesnamen van moeders, wachtwoorden of andere identificerende informatie als je enigszins achterdochtig bent.Als je een oproep ontvangt van iemand die zegt een bedrijf of een overheidsinstantie te vertegenwoordigen en je twijfelt over de legitimiteit van beller, hang dan op en bel de organisatie terug. Dit kan via het openbaar bekende telefoonnummer dat te vinden is op officiële kanalen van het bedrijf of de overheidsinstantie. Zo kun je de authenticiteit van het verzoek te verifiëren. Wees voorzichtig als je onmiddellijk onder druk wordt gezet om informatie te verstrekken. Dit is een indicatie van oplichting. Vermoed je fraude met jouw gegevens of bankzaken? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk biedt slachtoffers een helpende hand door advies te geven en naar de juiste instantie te verwijzen. Op de website van de Fraudehelpdesk vind je ook meer informatie over lopende en bekende fraudeacties. Ben je slachtoffer geworden van phishing, fraude of oplichting? Doe dan aangifte bij de politie.Bron: Nationaal Cyber Security Centrum, Fraudehelpdesk