Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

Illegale grondtransporten

Met illegale grondtransporten wordt vaak grof geld verdiend. Zo kan vervuilde grond goedkoop worden afgevoerd. Wie betaalt in zo’n geval de rekening? Wie loopt het risico om ernstig ziek te worden van een lading gevaarlijke stoffen? Chauffeurs die hier onbeschermd mee rondrijden lopen ernstige risico’s voor hun gezondheid en brengen ook anderen in gevaar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 350 mensen kanker door gevaarlijke stoffen in de bodem. Dertig tot veertig procent van de Nederlanders woont of werkt binnen honderd meter van een locatie met mogelijk ernstige bodemverontreiniging. Meer dan de helft van deze verontreinigde locaties ligt binnen de bebouwde kom.

Tienduizenden van deze locaties moeten worden schoongemaakt, maar dat kost geld. Door grond illegaal af te voeren (soms in georganiseerd verband) wordt veel geld verdiend. Als dit gebeurt zonder de juiste voorzorgsmaatregelen is dat een zeer ernstig misdrijf. Vervuilde ladingen kunnen asbest, zware metalen of chemicaliën zoals benzeen bevatten. Chauffeurs die hier onbeschermd mee rondrijden lopen ernstige risico’s voor hun gezondheid en brengen anderen ook in gevaar.

Zeer schadelijk
Ladingen kunnen bijvoorbeeld asbest, zware metalen of chemicaliën bevatten. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen deze stoffen zeer schadelijk zijn voor de eigen gezondheid, maar ook die van anderen. Helaas neemt niet iedereen dit zo nauw.

Wie jij bent blijft onbekend.
We staan volledig los van de politie. We zien geen telefoonnummer of IP-adres. We nemen je gesprek niet op en slaan geen gegevens op. Dankzij anonieme melders worden dagelijks zaken opgelost.

Praktijkvoorbeelden

Grond doorverkopen
Een grondmakelaar koopt een partij slib in dat ernstig verontreinigd is met zware metalen. De ontdoener heeft voor het verwerken veel geld betaald aan de grondmakelaar. Deze grondmakelaar verkoopt de grond als bomengrond. Hij heeft de grond niet in zijn handen gehad, maar maakt op deze manier tienduizenden euro’s winst.

 

De klus moet af
Op een terrein wordt grond ontgraven. Tijdens de werkzaamheden wordt een oude brandstoftank ontdekt, waaruit olie in de grond sijpelt. Men besluit om toch door te gaan met de klus, omdat men anders achter komt met het werk. De vervuilde grond wordt afgegraven en afgevoerd zonder eerst gereinigd te worden. De aannemer bespaart hiermee veel geld.

 

Gulle gever
Een aannemer graaft een kelder in een woning. Hij spreekt met de bewoner af dat hij de grond afvoert. De klant betaalt veel geld, omdat de grond volgens de aannemer ernstig vervuild is. De aannemer brengt de grond vervolgens rechtstreeks naar een lagere school, die op zoek is naar goedkope grond voor haar tuin. De aannemer spreekt met de school af dat zijn naam genoemd wordt als gulle gever. De school en de klant waren beiden niet op de hoogte van de illegale praktijken van de aannemer. Gelukkig betrapte de politie hem tijdens een routine controle.

04 juli 2024
Bron: Rechtspraak.nl

Celstraffen en geldboetes voor deelname aan criminele organisatie in Arnhem

In de Rechtbank Gelderland zijn twee mannen uit Arnhem van 27 en 26 jaar oud op 4 juli veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een criminele organisatie. De organisatie richtte zich op het maken en verhandelen van cocaïne en heroïne. De 27-jarige man krijgt een celstraf van 54 maanden en een geldboete van ruim 20.000 euro. De 26-jarige man kreeg 48 maanden cel en een geldboete van 11.000 euro.De politie startte een onderzoek over drugshandel in Arnhem naar aanleiding van een M.-tip. In het onderzoek kwamen beide mannen naar voren als verdachten van het voorbereiden en het verhandelen van cocaïne en heroïne. Agenten besloten daarom hun woningen te controleren. Bij de doorzoekingen troffen de agenten vuurwapens, munitie, verpakkingsmateriaal en grondstoffen voor drugs, een geldtelmachine en grote geldbedragen aan.

Ga naar
03 juli 2024
Bron: Politie.nl

Meerdere aanhoudingen bij doorzoekingen in Bergen op Zoom

De politie heeft op 2 juli meerdere doorzoekingen gedaan in woningen in Bergen op Zoom. Hierbij zijn verschillende soorten drugs, een boksbeugel en contant geld aangetroffen. Bij de doorzoekingen werden drie mannen aangehouden. Er werd een onderzoek gestart naar aanleiding van een anonieme tip over drugshandel.De doorzoekingen werden gedaan bij vier woningen aan de Dahliastraat, Klaproosplein, Vlierstraat en Rijtuigweg-Zuid in Bergen op Zoom. Agenten troffen daar verschillende drugs en meer dan 30.000 euro contant geld aan. Een 27-jarige man werd aangehouden voor de handel in hard- en softdrugs, een 23-jarige man vanwege het bezit van harddrugs en een 16-jarige vanwege het belemmeren van het onderzoek. 

Ga naar
30 juni 2024
Bron: Wijkagenten Breda Zuid-West (IG)

Woning in Breda gesloten na overtreding Opiumwet

De burgemeester van Breda heeft op 30 juni een woning gesloten in de wijk Tuinzigt voor ten minste drie maanden vanwege een overtreding van de Opiumwet. De politie ontving in januari anonieme tips over drugshandel vanuit het pand. Agenten constateerden meerdere kortstondige bezoeken van verschillende personen die veelvuldig in de politiesystemen voorkwamen. Mede daarom werd er besloten een doorzoeking te doen in het pand, waarbij verschillende handelshoeveelheden verdovende middelen zijn aangetroffen. 

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies