Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

Illegale grondtransporten

Met illegale grondtransporten wordt vaak grof geld verdiend. Zo kan vervuilde grond goedkoop worden afgevoerd. Wie betaalt in zo’n geval de rekening? Wie loopt het risico om ernstig ziek te worden van een lading gevaarlijke stoffen? Chauffeurs die hier onbeschermd mee rondrijden lopen ernstige risico’s voor hun gezondheid en brengen ook anderen in gevaar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 350 mensen kanker door gevaarlijke stoffen in de bodem. Dertig tot veertig procent van de Nederlanders woont of werkt binnen honderd meter van een locatie met mogelijk ernstige bodemverontreiniging. Meer dan de helft van deze verontreinigde locaties ligt binnen de bebouwde kom.

Tienduizenden van deze locaties moeten worden schoongemaakt, maar dat kost geld. Door grond illegaal af te voeren (soms in georganiseerd verband) wordt veel geld verdiend. Als dit gebeurt zonder de juiste voorzorgsmaatregelen is dat een zeer ernstig misdrijf. Vervuilde ladingen kunnen asbest, zware metalen of chemicaliën zoals benzeen bevatten. Chauffeurs die hier onbeschermd mee rondrijden lopen ernstige risico’s voor hun gezondheid en brengen anderen ook in gevaar.

Zeer schadelijk
Ladingen kunnen bijvoorbeeld asbest, zware metalen of chemicaliën bevatten. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen deze stoffen zeer schadelijk zijn voor de eigen gezondheid, maar ook die van anderen. Helaas neemt niet iedereen dit zo nauw.

Wie jij bent blijft onbekend.
We staan volledig los van de politie. We zien geen telefoonnummer of IP-adres. We nemen je gesprek niet op en slaan geen gegevens op. Dankzij anonieme melders worden dagelijks zaken opgelost.

Praktijkvoorbeelden

Grond doorverkopen
Een grondmakelaar koopt een partij slib in dat ernstig verontreinigd is met zware metalen. De ontdoener heeft voor het verwerken veel geld betaald aan de grondmakelaar. Deze grondmakelaar verkoopt de grond als bomengrond. Hij heeft de grond niet in zijn handen gehad, maar maakt op deze manier tienduizenden euro’s winst.

 

De klus moet af
Op een terrein wordt grond ontgraven. Tijdens de werkzaamheden wordt een oude brandstoftank ontdekt, waaruit olie in de grond sijpelt. Men besluit om toch door te gaan met de klus, omdat men anders achter komt met het werk. De vervuilde grond wordt afgegraven en afgevoerd zonder eerst gereinigd te worden. De aannemer bespaart hiermee veel geld.

 

Gulle gever
Een aannemer graaft een kelder in een woning. Hij spreekt met de bewoner af dat hij de grond afvoert. De klant betaalt veel geld, omdat de grond volgens de aannemer ernstig vervuild is. De aannemer brengt de grond vervolgens rechtstreeks naar een lagere school, die op zoek is naar goedkope grond voor haar tuin. De aannemer spreekt met de school af dat zijn naam genoemd wordt als gulle gever. De school en de klant waren beiden niet op de hoogte van de illegale praktijken van de aannemer. Gelukkig betrapte de politie hem tijdens een routine controle.

23 april 2024
Bron: Politie Venray & Gennep (IG)

Persoon aangehouden in Bergen (L) na aantreffen gestolen goederen

Bij een doorzoeking in een loods in Bergen (L) is op 22 februari een persoon aangehouden. De politie deed samen met het Grensoverschrijdend Politie Team (GPT) een doorzoeking naar aanleiding van een anonieme melding. In de melding werd getipt dat er gestolen goederen in de loods aanwezig waren. Het ging om een aanhangwagen en een patatkraam. De gestolen goederen zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. De aangehouden huurder van de loods wordt later verhoord.

Ga naar
27 februari 2024
Bron: Rondomvandaag.nl

Burgemeester Leeuwarden sluit bedrijfspanden vanwege hennepkwekerij

De burgemeester van Leeuwarden heeft op 27 februari twee bedrijfspanden aan het Zuidvliet gesloten  voor drie maanden wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. Mede dankzij een anonieme tip kwamen de locaties in beeld. Bij het binnentreden van het pand, trof de politie een interne doorgang naar de loods die aan de achterzijde is gelegen. Daar werd een grote hennepkwekerij ontdekt met ruim 500 hennepplanten. De bedrijfspanden aan de voorzijde werden gebruikt als een opslaglocatie ten behoeve van de kwekerij. 

Ga naar
26 februari 2024
Bron: Goeree-Overflakkee.nieuws.nl

Politie vindt drugs in woningen Goeree-Overflakkee

De politie heeft op 24 februari bij de actie ?Frisse Wind' drugs ontdekt in drie woningen in Goeree-Overflakkee. De doorzoekingen werden gedaan naar aanleiding van M.-tips. In alle drie de woningen werden hennep en harddrugs gevonden.De eerste doorzoeking voerde de politie uit aan de Eendrachtsstraat in Middelharnis. Hierbij werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen en ruim 200 gram aan henneptoppen. Daarnaast werd er harddrugs gevonden. Een 36-jarige bewoner heeft een proces-verbaal gekregen.Doorzoekingen HerkingenDe tweede doorzoeking volgde in Herkingen. In een woning aan de Nieuwstraat werd ruim 130 gram aan henneptoppen gevonden. Ook hier werd naast hennep harddrugs gevonden. Een 45-jarige bewoner is aangehouden. Hij had nog een voorwaardelijke straf open staan van twee jaar. Deze was ook voor het in het bezit hebben van harddrugs.De laatste doorzoeking werd gedaan in een woning aan de Scharloodijk. Een 22-jarige bewoner had verschillende soorten drugs in zijn woning. Daarnaast werd er 130 gram hennep, tientallen grammen Amfetamine en xtc-pillen gevonden. De 22-jarige bewoner heeft een proces-verbaal gekregen.

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies