Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

10 september 2015

Halfjaarcijfers: Anonieme melders waardevol bij aanpak brandstichting en mensenhandel

Bij Meld Misdaad Anoniem (M.) is in de eerste helft van 2015 vaker gemeld over brandstichting en mensenhandel. Uit een analyse van de halfjaarcijfers blijkt dat het aantal meldingen over deze onderwerpen steeg met respectievelijk 30 en 51 procent. In totaal stuurde M. in de eerste zes maanden van dit jaar 8.330 meldingen ( 3%) naar de politie en andere opsporingsinstanties. Tot op heden leidde dit al tot 842 aanhoudingen.

In de media en opsporingsprogramma’s was de afgelopen maanden veel aandacht voor brandstichting. Mede hierdoor werd er bij M. 83 keer gemeld over dit onderwerp, een stijging van 30 procent. Anonieme tipgevers speelden onder andere een rol in de aanhouding van verdachten voor de havenbranden in Midden-Limburg, een reeks branden in een woonwijk in Delft en brandstichting in een school in Hoogezand.

In juni en juli hield de politie drie verdachten aan voor branden in de havens van Herten, Ohé en Laak, Roermond en Wessem. Veel boten die in winterstalling lagen zijn in vlammen opgegaan en het schadebedrag loopt in de miljoenen euro’s. Verder werden in juni twee verdachten aangehouden voor een reeks branden in de Delftse wijk Tanthof. Daar raakten in februari twee scholen, een restaurant en een woning zwaar beschadigd. In het Groningse Hoogezand kreeg de politie via M. waardevolle informatie over daders van een brandstichting in een basisschool op oudejaarsavond. Acht jongens tussen de 13 en 16 jaar uit Hoogezand zijn aangehouden. Naast brandstichting worden ze ook verdacht van mishandeling, bedreiging, inbraak en diefstal.

Recordaantal tips mensenhandel
Het aantal tips over mensenhandel, zoals arbeidsuitbuiting en gedwongen prostitutie, steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim vijftig procent naar 125 meldingen. Nog nooit eerder was het aantal tips over dit onderwerp zo hoog. Titus Visser, directeur van M.: “In de afgelopen periode hebben we met campagnes aandacht gevraagd voor uitbuiting in de schoonmaaksector en gedwongen prostitutie. Mensen melden hierdoor steeds meer over dit soort verborgen misdaad. Het gaat vaak over zeer ernstige misstanden, waarbij in een vijfde van de gevallen ook minderjarigen betrokken zijn. Melders helpen zo om de daders van deze criminaliteit aan te pakken.”

Landelijke cijfers
Over de onderstaande onderwerpen werd in het eerste half jaar van 2015 veel gemeld bij M.Schermafbeelding 2015-09-09 om 14.13.10

 

 

 

 

 

Op de pagina ‘Nieuws’ zijn opgeloste zaken per provincie te vinden.

PrivacyKlachtenCookies