Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

11 maart 2016 | Bron: OM Politie.nl

Zes verdachten in onderzoek dode bruinvis Sexbierum (update)

De politie heeft begin maart zes verdachten verhoord in verband met het onderzoek naar een dode bruinvis in Sexbierum. De bruinvis werd op 29 februari levenloos aangetroffen op de Sedyk in de Friese plaats. Het dier was ernstig gemolesteerd. In eerste instantie was onduidelijk wat de doodsoorzaak was. Mede dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem kwamen vijf verdachten in beeld en werd duidelijk wat er met de bruinvis was gebeurd. Het gaat om drie 17-jarige jongens (uit Bolsward, IJlst en Sudwest-Fryslan), twee 18-jarige mannen uit Heeg en een 21-jarige man uit Minnertsga.

De bruinvis werd onderzocht bij de afdeling pathologie van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit de sectie bleek dat het dier waarschijnlijk al was overleden voordat de jongens het aantroffen. Toen ze het dier uit het water trokken raakte de kop van de romp los. Toen ze de bruinvis achter een auto aansleepten kwamen de ingewanden en een foetus naar buiten. Hier schrokken ze zo van dat ze er vandoor zijn gegaan. Ze verklaarden bij de politie dat het een ondoordachte actie was geweest waarbij ze niet over de gevolgen hadden nagedacht.

Update (18 maart)
De officier van justitie heeft besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van drie maanden. Zij stelde als bijzondere voorwaarde dat de zes een dagdeel educatie moeten volgen over de bruinvis bij SOS Dolfijn in Harderwijk. Daarnaast moeten zij gezamenlijk tweehonderd euro donderen aan deze stichting.

PrivacyKlachtenCookies