Hennepkwekerij boven café Hengelo
In een leegstaande ruimte boven een café aan de Twekkelerweg in Hengelo trof de politie op 25 mei een hennepkwekerij aan. De politie stelde een onderzoek in na tips via Meld Misdaad Anoniem. Op de zolder stonden 370 planten. De geschatte straatwaarde is ruim 30.000 euro. Een 60-jarige vrouw uit Enschede is aangehouden. In een ruimte achter het café werd een gestolen auto gevonden. Deze is voor onderzoek in beslag genomen.
Bron: Oost.nl
Drugslab ontmanteld in woonwijk Enschede
De Dienst Speciale Interventies van de politie heeft op 27 november een drugslab in een loods in Enschede ontmanteld. Vermoedelijk was er in het pand naast een woning aan de Veldkampstraat een cocaïnewasserij gevestigd. Een melding bij Meld Misdaad Anoniem droeg bij aan de instap van het pand. Er werden geen verdachten aangetroffen in het pand. De cocaïnewasserij is door de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmanteld.
Bron: Oost.nl
Celstraffen geëist tegen vijf verantwoordelijken drugsproductie in kaaspakhuis Hengelo
In de week van 1 oktober moesten vijf mannen in de rechtbank verschijnen voor hun aandeel in het produceren van drugs in een kaaspakhuis in Hengelo. Tegen hen worden celstraffen van één en twee jaar geëist. Naar aanleiding van een anonieme tip deed de politie op 8 maart 2020 een instap in het bedrijfspand waar een professioneel amfetaminelab werd aangetroffen. De straatwaarde van de aanwezige grondstoffen was zo’n 14 miljoen euro.De zaak komt aan het rollen nadat de Haagse politie een anonieme tip binnenkrijgt. Een 37-jarige Hagenaar zou namelijk een drugslab runnen in Nederland. Een periode lang wordt de man gevolgd en zijn telefoongesprekken worden afgetapt. Hier valt op dat de man vaak in de late uren naar het bedrijfspand aan de Topweg in Hengelo afreist. Agenten besluiten daarop een instap te doen.HeterdaadDe 37-jarige verdachte wordt samen met drie mannen afkomstig uit de buurt van Arnhem op heterdaad betrapt op de zolder van de loods. Kort na de instap arriveert een vijfde verdachte. Zij worden allen aangehouden.VeroordeeldOpmerkelijk is dat de hoofdverdachte, de 37-jarige Hagenaar, al eerder is veroordeeld voor een ander drugsdelict, namelijk het runnen van een drugslab in Amersfoort. Hij mocht de Hengelose strafzaak in vrijheid afwachten, maar ging ondertussen opnieuw de fout in.CelstraffenHet OM meent genoeg bewijs te hebben om het vijftal een celstraf op te leggen. Door de lengte van het onderzoek, heeft de Officier van Justitie de straffen met twintig procent verlaagd. Er wordt een celstraf van twee jaar geeist tegen de 37-jarige verdachte en de drie mannen uit Arnhem. Tegen de vijfde verdachte is een celstraf van één jaar geëist, omdat hij wordt gezien als een helpende ‘katvanger’.
Bron: Twentefm.nl
Uitspraak bestuursrechter: Enschedese mag voorlopig in huurwoning blijven
De burgemeester van Enschede mag een huurwoning in zijn stad niet sluiten. Dat was de uitspraak die hij te horen kreeg in de rechtbank van Zwolle op 13 augustus. De burgemeester wilde de woning voor drie maanden sluiten, omdat er eerder dit jaar een handelshoeveelheid harddrugs werd aangetroffen. De bewoonster en haar twee minderjarige kinderen dreigden op straat te komen staan. In het belang van de kinderen oordeelt de bestuursrechter dat burgemeester zijn besluit beter moet onderbouwen.Op 29 februari 2024 controleerden agenten de woning in Enschede. Tijdens de controle probeerde de (ex-)partner van de vrouw er met een rugzak er vandoor te gaan. In de rugzak werden 1.136 xtc-pillen, ruim 100 gram cocaïne, een weegschaaltje en een mes met witte substantie aangetroffen. In de woning werd nog een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen.Anonieme meldingenDe burgemeester concludeerde dat de woning voor ten minste drie maanden gesloten diende te worden. In zijn besluit nam hij mee dat er in 2023 via M. meermaals over drugsoverlast is gemeld door buurtbewoners. Ook zou er worden gedeald vanuit een voertuig.GevolgenEen sluiting van de woning betekent dat de vrouw en haar kinderen op straat komen te staan. Daarnaast komt de bewoonster, bij een overtreding van de Opiumwet, bij woningcorporaties op een zwarte lijst te staan. Dankzij het hoger beroep bij de rechtbank blijkt dat de burgemeester te snel heeft geoordeeld. De bewoonster mag voorlopig in haar woning blijven wonen.