Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

17 januari 2017

Meiden bereid om overvallen anoniem te melden

Platform Girlscene.nl en Meld Misdaad Anoniem starten campagne overvallen

Bezoekers van het online platform Girlscene (meiden tussen de 14 en 22 jaar) vinden dat daders van gewelddadige criminaliteit zoals overvallen en inbraken moeten worden gestopt. Mocht een vriendin een dader kennen, dan zouden ze zeker adviseren om een melding te maken, zo blijkt uit een enquête die Girlscene en Meld Misdaad Anoniem in oktober hebben afgenomen. Deze enquête is de opmaat voor een nieuwe M.-campagne die vandaag is gestart, waarbij meiden via Girlscene en social media worden aangespoord om te melden over overvallers en inbrekers.

Meldingsbereidheid van meiden
In totaal vulden 800 meiden uit heel Nederland de enquête in, waarbij meer dan de helft aangaf dat een overval, straatroof of inbraak wel eens in hun directe omgeving had plaatsgevonden:

  • 309 meiden kenden iemand die slachtoffer is geweest;
  • meer dan 100 meiden waren zelf getuige of slachtoffer;
  • 185 meiden merkten dat in hun omgeving wordt gepraat over deze misdaden;
  • 111 meiden vermoedden dat mensen in hun omgeving zich hieraan schuldig maken of handelen in gestolen spullen;
  • 49 meiden gaven aan dat zij de daders persoonlijk kennen.

Het grootste deel van de respondenten veroordeelde het criminele gedrag en vond het belangrijk om een melding te maken (70%). Van deze groep gaf 48% aan het meeste vertrouwen te hebben in Meld Misdaad Anoniem; 30% adviseerde om het te vertellen aan iemand die je vertrouwt (je ouders, een vertrouwenspersoon op school) en 22% zou het melden bij de politie.

Jonge daders
Per week worden 22 overvallen gepleegd op bijvoorbeeld woningen, winkels en horeca en zijn 80 mensen slachtoffer van een straatroof. De kans dat je een inbreker tegenkomt is nog veel groter; er wordt 152 keer per dag ergens ingebroken. “Vaak zijn deze daders jongeren die toeslaan in hun eigen omgeving. Ze zijn continu op zoek naar cash geld en waardevolle spullen. Ze geven het geld vaak dezelfde dag nog uit en maken dus snel meer slachtoffers. Als het nodig is gebruiken ze geweld alsof het niks is”, aldus Annemarie van der Burg, projectleider bij M.

Melddilemma’s van meiden
Uit de enquête blijkt dat leeftijdsgenoten vaak weten wie zich met criminaliteit bezighoudt. De jonge daders scheppen hierover op en geven opvallend veel geld uit. De meiden in de leeftijd van 14-20 jaar blijken soms ongewild getuige te zijn en komen dan voor moeilijke dilemma’s te staan. Enerzijds willen meiden dat criminelen worden gestopt omdat ze bang zijn om zelf slachtoffer te worden. Anderzijds blijven ze liever uit de buurt van dit soort figuren.

Nieuwe campagne
Om deze meiden op te roepen hun kennis te delen start M. vandaag in samenwerking met Girlscene de nieuwe campagne ‘Je zal hem maar tegenkomen’.  Via Girlscene.nl en social media worden de komende maanden korte films verspreid die inspelen op de melddilemma’s van meiden en ze bewust maken van de gevolgen van misdaad. Ook kunnen meiden hun ervaringen delen via het forum van Girlscene. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Melden via M. helpt
In 2011 initieerde M. de eerste campagne gericht op meiden die leidde tot 161 tips in 3 maanden, een stijging van 42% van de meldingen van overvallen. Nog steeds wordt hier jaarlijks veel over gebeld, bijvoorbeeld naar aanleiding van tv-beelden bij de opsporingsprogramma’s. Sinds de start van M. in 2002 werden naar aanleiding van M.-tips al 1600 verdachten van de zogenoemde high impact crimes opgespoord.

21 december 2020
Bron: Rijksoverheid.nl

Wildlife Crime: Anonieme tip leidt tot vondst Braziliaans witoorpenseelaapje

Tijdens een landelijke actie tegen illegale handel in beschermde plant- en diersoorten zijn duizenden levende planten, dieren en goederen in beslag genomen, waaronder 30.000 cactussen, 26.000 kilo haaienvlees, een witoorpenseelaapje en opgezette zeeschildpadden. Tussen 1 september en 10 november 2020 werkten verschillende overheden onder de noemer ‘Operatie Cactus’ samen aan gerichte handhavingsacties.“Illegale handel in bedreigde plant- en diersoorten behoort tot een van de meest lucratieve vormen van criminaliteit wereldwijd en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. De Nederlandse overheid werkt aan de uitvoering en handhaving van het CITES-verdrag. Ook de vangst van dit jaar laat zien dat het hard nodig is. Zo gaan wij illegale handel tegen en beschermen wij soorten tegen uitsterven in het wild.”, aldus minister Schouten. De handhavingsacties voor Operatie Cactus hebben tot verschillende inbeslagnames geleid, waaronder: 30.000 levende cactussen en 26.000 kilo aan vlees van de kortvin-makreelhaai. Via een anonieme tip bij Meld Misdaad Anoniem is een levend witoorpenseelaapje aangetroffen. Het aapje werd op social media aangeboden, terwijl het bezit – evenals de handel – strikt verboden is. Met behulp van internetrecherche zijn ook verschillende stukken ivoor, koraal, luipaardhuid en schedels van apen in beslag genomen.

Ga naar
16 maart 2017
Bron: Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee zet in op criminaliteit bij kleine vliegvelden

De Koninklijke Marechaussee (KMar) schakelt de hulp in van burgers op en rond de vijftien kleine vliegvelden in Nederland. Via de campagne Eyes & Ears maakt de KMar omwonenden, piloten en vliegveldpersoneel ervan bewust, dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen.Een woordvoerder van de KMar legt uit dat hulp van burgers belangrijk is bij de opsporing van misdrijven. “Ook al heb je nog zoveel ervaring. Ogen en oren ter plaatse blijven toch de belangrijkste instrumenten voor een opsporingsambtenaar. Een piloot die al taxiënd stopt om een pakketje van iemand die plots uit de bosjes springt mee te nemen, is op zijn zachtst gezegd verdacht.” In Groot-Brittannië worden goede resultaten geboekt aan de hand van informatie van de burgers. “Britten zijn daar veel bewuster mee bezig en dat werpt zijn vruchten af. Onlangs is nog een voortvluchtige Britse crimineel opgepakt in Groot-Brittannië. Hij was tot 40 jaar gevangenisstraf veroordeeld en vloog met een sportvliegtuigje van Nederland naar Engeland. Om ook hier dat bewustzijn te krijgen starten wij daarom met Eyes & Ears.”Melden kan rechtstreeks bij de Koninklijke Marechaussee via 0800-1814, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of het online meldformulier.

Ga naar
05 november 2015
Bron: Meld Misdaad Anoniem

Melden van extremisme bij M.

In het kader van de maatregelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegen extremisme zijn afspraken gemaakt met Meld Misdaad Anoniem (M.) over meldingen die hierop betrekking hebben. Burgers en professionals kunnen al terecht met anonieme meldingen inzake alle vormen van extremisme; links-, rechts-, islamitisch en dierenrecht extremisme. Vanzelfsprekend moet het hierbij gaan om een strafbaar feit of de voorbereiding van een strafbaar feit.Medewerkers van M. zijn getraind over het onderwerp. Bellers met hulpvragen worden (afhankelijk van de vraag) doorverwezen naar het Familiesteunpunt Radicalisering, Exits of de hulplijn radicalisering van het SMN. Meer informatie over deze partijen leest u hieronder. Ook kan het zijn dat wordt doorverwezen naar de gemeente of de wijkagent.Familiesteunpunt Radicalisering Het Familiesteunpunt Radicalisering helpt familieleden van radicaliserende en geradicaliseerde personen. Het gaat hierbij dan met name om uitgereisde en teruggekeerde jongeren vanuit een jihadistisch strijdgebied en om potentiële uitreizigers. Het Familiesteunpunt biedt informatie, advies en concrete hulp. Families en gemeenten en kunnen een beroep doen op het Familiesteunpunt.Exits Exits helpt geradicaliseerde personen die openstaan voor re-integratie in de Nederlandse samenleving buiten het jihadistische netwerk. Exits ontwikkelt en begeleidt deradicaliseringstrajecten. Dit doet Exits voornamelijk in opdracht van gemeenten en terroristenafdelingen (TA’s) van gevangenissen. Maar ook de familie of omgeving van de radicale persoon en de betrokkene zelf kunnen een exit-traject aanvragen. Daarnaast werkt Exits als landelijk kenniscentrum voor vragen over (de)radicalisering en exit-trajecten.Hulplijn Radicalisering SMN De Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) is in het leven geroepen om bezorgde ouders en familieleden informatie, hulp en advies te bieden over onderwerpen als radicalisering en jihadisme.

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies