Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

02 september 2019

Peiling: Bijna een derde van ouders kent een criminele jongere

Meld Misdaad Anoniem start vandaag een nieuwe campagne tegen straatroof, overvallen en woninginbraak door met name jonge daders. Zij zijn vaak geen onbekenden in hun buurt. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 700 ouders met kinderen*. Bijna een derde van de ouders geeft aan dat zij of hun kinderen hier direct mee in aanraking komen. Hoewel meer dan de helft van de mensen (58%) zorgen hebben over crimineel gedrag en dit onacceptabel vinden, blijkt melden niet vanzelfsprekend.

“Natuurlijk roep je meteen melden. Tot het jou zelf overkomt…” (Maro, 43 jaar)

47% van de getuigen kent daders uit de buurt
Uit de peiling blijkt dat 29% van de mensen vermoedt dat jongeren in hun directe omgeving zich schuldig maken aan criminaliteit. Eén op de acht ouders vermoedt dat dit gaat om inbraken, straatroven of overvallen. Bijna de helft van de getuigen kent de jonge verdachten uit de buurt. Een deel geeft ook aan dat hun kinderen ermee in aanraking komen.

Geweld onder de jeugd
In het van najaar 2018 kopten de media** over berovingen, afpersingen en intimidatie onder de jeugd. Dat was voor M. aanleiding om een nieuwe campagne te ontwikkelen. “Er blijkt collectief te worden gezwegen. Hele jonge daders bepalen soms de norm in een wijk. Intimidatie speelt hierbij een rol, waardoor getuigen niet durven te spreken. Juist voor deze situaties is het anonieme meldpunt bedoeld.”, aldus Annemarie van der Burg, projectleider van de campagne. Door te melden kunnen mensen voorkomen dat hun kind iets overkomt of dat er bij hen thuis wordt ingebroken.

Landelijk Officier van Justitie ‘High Impact Crime’ Rob van Bokhoven juicht de campagne toe: “We zien dat 80% van de daders binnen een straal van een paar kilometer woont. Ook blijken slachtoffers en daders elkaar soms te kennen. Veel buurtbewoners beschikken dan ook over belangrijke en nuttige informatie. Als zij voor de veiligheid en leefbaarheid van hun buurt en voor de slachtoffers het verschil willen maken, is melden noodzakelijk.”

Samenwerking met acht grote steden
Via sociale media en populaire websites worden campagnefilms en banners ingezet. Ook wordt samengewerkt met Libelle en Flair om het onderwerp onder de aandacht te brengen van ouders. In acht grote steden worden buurtbewoners geïnformeerd over de campagne en het meldpunt. Gemeenten en politie brengen de campagne onder de aandacht en er worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Per gebied worden verschillende onderwerpen belicht, zoals ook woninginbraak en overvallen op lokale ondernemers.

Meld Misdaad Anoniem
Jaarlijks stuurt M. 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

Samenwerkingspartners
De campagne tegen straatroof, overvallen en woninginbraak wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, politie en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Eindhoven, Tilburg en Sittard-Geleen.

02 maart 2018
Bron: Politie.nl / RTL Nieuws / Omroep West

M.-tip leidde naar vindplaats lichaam Orlando (17)

Een tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de politie op het juiste spoor in de zoektocht naar Orlando Boldewijn. Het levenloze lichaam van de 17-jarige jongen werd 26 februari in de Haagse wijk Ypenburg door duikers uit het water gehaald.Orlando werd sinds zondag 18 februari vermist. Na een afspraak via een dating-app kwam hij niet meer thuis in Rotterdam, waarna hij als vermist werd opgegeven. Een week later werd zijn lichaam dankzij een M.-tip gevonden in het Böttgerwater. Uit sectie moet blijken hoe Orlando om het leven is gekomen. Het is nog niet duidelijk of het om een misdrijf gaat.Tips Er zijn nog veel onduidelijkheden rondom de dood van Orlando. De politie heeft uitgebreid buurtonderzoek gedaan. Op en rond het water zijn echter ook mensen geweest die de politie nog niet heeft gesproken, maar mogelijk wel over cruciale informatie beschikken. Ieder detail, hoe klein ook, kan helpen om duidelijkheid te krijgen over de vermissing en het overlijden van Orlando. Heeft u informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Ga naar
22 maart 2016
Bron:  Download pdf

Recordaantal anonieme tips over harddrugs

In 2015 is bij Meld Misdaad Anoniem (M.) fors meer gemeld over harddrugs. Het aantal meldingen over de productie, smokkel en het dealen van de drugs steeg met veertien procent naar 3.120. Nooit eerder was dit aantal meldingen zo hoog. In totaal gaven tipgevers vorig jaar 16.400 meldingen door via het anonieme meldpunt. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dankzij de waardevolle informatie van melders werden tot nu toe al ruim 1.900 verdachten opgespoord, 1.200 misdrijven opgelost en meer dan 100 misdrijven voorkomen. Dagelijks ontvangt M. gemiddeld tien tips over harddrugs gerelateerde misdaad. Titus Visser, directeur van M.: “De aard van de meldingen over harddrugs is heel divers. Mensen geven informatie over locaties waar harddrugs geproduceerd worden tot tips over de daadwerkelijke verkoop van de drugs. Ook krijgen we concrete informatie over hoe en op welke momenten drugs ons land binnen gesmokkeld worden.” Zo werd rond de jaarwisseling dankzij een M.-tip een professioneel XTC-laboratorium aangetroffen in een loods in De Meern. In totaal was er ongeveer 130 kilo MDMA aanwezig, voldoende voor de productie van meer dan één miljoen XTC-pillen. Een andere tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de Koninklijke Marechaussee in september op het spoor van een smokkelaar. De man werd op Schiphol aangehouden voor drugssmokkel vanuit Suriname. Hij had 109 slikkersbollen ingenomen met een totale hoeveelheid van één kilo cocaïne. De geschatte straatwaarde hiervan is 34.000 euro.Enorme winsten Een M.-tip leidde de Amsterdamse politie in maart vorig jaar naar een woning aan de Erasmusgracht. Daar trof ze naast drie kilo harddrugs ook 30.000 euro contant geld aan. “Dat typeert de ernst van deze vorm van criminaliteit”, zo geeft Visser aan. “Criminele organisaties maken grote winsten met de drugshandel. Uit de gesprekken met onze melders blijkt dat dit vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Illegaal verkregen vermogen uit drugshandel wordt vervolgens vaak geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca.” Ook de politie noemt deze vermenging van de boven- en onderwereld zorgelijk, omdat dergelijke criminele organisaties geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet schuwen.Opvallende stijgers en dalers in 2015 De analyse van de jaarcijfers laat verder een verdubbeling zien van het aantal meldingen over extremisme. In 2015 kwamen er 141 meldingen (+110%) over dit onderwerp binnen. Ook het aantal tips over brandstichting (+36%) en mensenhandel- en smokkel (+27%) nam toe. Over milieugerelateerde criminaliteit (-29%) en de high impact crimes (inbraak, overvallen en straatroof) werd in 2015 aanzienlijk minder gemeld.Bekijk hier de regionale overzichten van de jaarcijfers.

Ga naar
15 februari 2016
Bron: Meld Misdaad Anoniem

Lancering M. campagne ‘Rotterdamse Haven, Veilige Haven’

Vandaag heeft burgemeester Aboutaleb op P&O schip ‘Pride of Hull’ de aftrap gegeven voor een nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem. De campagne is gericht op het tegengaan van criminele activiteiten in de haven, zoals drugs- en mensensmokkel en ladingdiefstal. Doel is om mensen die werken in de haven en vrachtautochauffeurs alert te maken op mogelijke signalen, en hen te vragen die te melden. “Zij zijn onze oren en de ogen in de haven”, aldus de burgemeester. De campagne ‘Rotterdamse Haven, Veilige Haven!’ maakt onderdeel uit van het programma Integere Haven, een samenwerking tussen publieke en private partijen in de haven. Programmamanager en officier van justitie Loes van der Wees vertelde vanmiddag dat zij in strafzaken met enige regelmaat mensen terugziet die in de haven werken. “Criminele organisaties verschaffen zich toegang via kwetsbare havenmedewerkers die onder druk worden gezet, of die in ruil voor geld een oogje toeknijpen. Maar wie eenmaal betrokken raakt bij een criminele organisatie, komt daar niet zomaar meer uit.” De campagne waarschuwt mensen dan ook; ‘illegaal bijverdienen, trap er niet in’.Van der Wees verwacht dat door het benadrukken van de mogelijkheid om anoniem te melden meer informatie binnen zal komen bij de opsporingsdiensten. Een vergelijkbare campagne in Engeland leverde eerder goede resultaten op.De campagne is een initiatief van Openbaar Ministerie, Zeehavenpolitie, Douane, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Meld Misdaad Anoniem (M.). Ook enkele havenbedrijven waren nauw betrokken bij de totstandkoming, inmiddels hebben meerdere bedrijven in de Rotterdamse haven zich aangesloten. De campagne heeft een looptijd van twee jaar, gedurende die tijd zullen in en rond de haven verschillende campagne uitingen te zien zijn. Zo zijn er op een aantal rotondes in de Rotterdamse haven speciale containers geplaatst. Ook het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond besteedt donderdag aandacht aan ‘Rotterdamse haven, veilige haven’.

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies