Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

23 oktober 2019

Campagne tegen drugslabs in buitengebied Overijssel en Gelderland

Meld Misdaad Anoniem lanceert vandaag een campagne tegen drugslabs in buitengebieden van Overijssel en Gelderland. Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen en verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de twee provincies, diverse gemeenten, het OM, politie en LTO Noord.

Drugscriminaliteit in Overijssel en Gelderland
In Overijssel en Gelderland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet. De commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema: “Iedereen moet veilig misstanden kunnen melden. Met deze campagne bieden we inwoners daarvoor een plek.”

Risico’s van drugslabs
Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen. Vaak worden ze in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken. Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon. Ook brancheorganisatie LTO Noord vindt het belangrijk dat agrariërs zich bewust zijn van de risico’s en meldmogelijkheden. “Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen”, aldus Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost.

Campagne
‘Is leegstand in jouw buurt een kans of risico?’ Met die vraag beoogt de campagne de ernst van drugslabs onder ogen te brengen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit. Gebruikers van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Via social media en populaire websites worden video’s en banners verspreid. Ook gemeenten, politie, LTO en ondernemersverenigingen dragen de campagne uit. 

Meld Misdaad Anoniem
Jaarlijks stuurt M. 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

Samenwerking met lokale overheden
De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Provincies Overijssel en Gelderland, Openbaar Ministerie, politie, LTO Noord en diverse gemeenten in Twente, het Vechtdal (gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg), Deventer, Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk. In de loop van de campagne volgen meer gemeenten.

PrivacyKlachtenCookies