Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

07 december 2023 | Bron: Rechtspraak.nl

Rechtbank veroordeelt mensensmokkelaar tot 4 jaar celstraf

De rechtbank van Den Bosch heeft op 7 december 2023 een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens mensensmokkel. De man ontving duizenden euro's van vreemdelingen in ruil voor een garantie op asiel in Nederland. Dit werd veelal op voorhand geleverd zonder daarbij op de hoogte te zijn van het feitelijke asielverhaal van de vreemdelingen.

De man kwam op de radar bij de politie naar aanleiding van een anonieme melding in 2016. Een Iraanse vreemdeling verklaarde in 2015 over een advocaat die asielzoekers helpt met het aanvragen van een verblijfsvergunning in Nederland. In de anonieme melding werd de naam van het adviesbureau genoemd waar de man werkte. Het bedrijf zou 100% garantie geven op het regelen van een verblijfsstatus voor asielzoekers. Daarvoor moest flink betaald worden.

Tolk
In 2017 volgde een melding van een tolk. De tolk was aanwezig geweest bij een verhoor van een verdachte die was aangehouden wegens het bezit van een vals document. De tolk had informatie over een persoon die valse documenten regelde voor Iraanse asielzoekers. Een zoekopdracht op internet leidde naar het adviesbureau en de desbetreffende persoon.

PrivacyKlachtenCookies