Meld Misdaad Anoniem start campagne tegen misstanden in sociale huurwoningen
‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ Het is één van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen misstanden in sociale huurwoningen. Voor criminele activiteiten zijn woningen onmisbaar, bijvoorbeeld om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Vaak vindt dergelijke criminaliteit plaats in sociale huurwoningen. Criminelen benaderen bewoners rechtstreeks om kamers of ruimtes af te staan. De campagne stimuleert de bewustwording van huurders, brengt signalen onder de aandacht en verlaagt de drempel om te melden.
Het meldpunt richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op de sociale huursector. Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem: "Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven huurders toegang tot een woning in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar."
Veiligheid in de buurt
Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders hebben criminele activiteiten een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne laat bewoners daarom nadenken wie ze toegang geven tot hun woning en roept op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Lillian van Duijvenbode, woordvoerder van Politie Eenheid Rotterdam benadrukt dit belang: "In de Eenheid Rotterdam werd in 2022 70% van de vuurwapens, die in panden werden aangetroffen, gevonden in een sociale huurwoning. Mensen onderschatten de risico's. Ze willen zich niet met hun buren bemoeien, maar het levert gevaarlijke situaties op. Je moet er niet aan denken dat je kind bij een schietpartij betrokken raakt of dat er een explosie in je portiek of flat plaatsvindt. Want ook dat is vaak een gevolg van die criminele activiteiten."
Cruciale informatie bij bewoners
Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. Tegelijkertijd zijn ze ook bang voor de gevolgen van hun melding. Het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur, de campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.
Gezamenlijke aanpak gemeenten en corporaties
De campagne wordt verspreid in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en de politie om de lokale aanpak hiermee te versterken. Via toolkits, campagnemateriaal, bijeenkomsten en bewonersbrieven zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd. Daarnaast wordt de campagne ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, het RIEC/LIEC Landelijke Fenomeentafel Vastgoed en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.