Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

Persbericht - 08 maart 2024

Recordaantal anonieme tips over gezochte personen en drugshandel

Meld Misdaad Anoniem stuurde in 2023 ruim 20.000 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties, een stijging van acht procent. Het afgelopen jaar was de betrokkenheid van melders bij de opsporing hoog. Een recordaantal van bijna 1.800 meldingen werd gedaan na een oproep in een opsporingsprogramma of andere opsporingsberichten van de politie. Verder blijkt uit een analyse van de jaarcijfers dat er niet eerder zoveel werd gemeld over drugshandel op straat en vanuit woningen. Dankzij de tips werden minstens 3.120 verdachten opgespoord en 1.255 wapens van de straat gehaald.

Tipgevers dachten volop mee met opsporingsonderzoeken. Het afgelopen jaar ontving M. 1.770 meldingen over personen die gezocht werden voor ernstige delicten als overvallen, geweldsdelicten, schietpartijen of brandstichting. Vaak worden daders herkend na beelden in Opsporing Verzocht of een regionaal opsporingsprogramma, maar ook online doet de politie steeds vaker een beroep op burgers. Marc Janssen: “Melders zijn een belangrijke succesfactor bij het oplossen van dit soort zaken. Het zijn delicten met een grote impact op slachtoffers en hun omgeving. De verontwaardiging is groot, omdat het mensen persoonlijk raakt. De daders zijn vaak bekenden uit de wijk of het dorp en dan biedt anoniem melden uitkomst.”

Mede dankzij anonieme tips na opsporingsprogramma’s kwam de politie onder andere verdachten op het spoor van brandstichting bij een tankstation in Tilburg, een vechtpartij in een café in Asten, een steekpartij op de Leidsekade in Amsterdam en een mishandeling van twee jongens na het Bevrijdingsfestival in Assen. Verder werden drie verdachten van een serie winkeldiefstallen in Twente herkend door kijkers en speelden tips een rol bij de identificatie van een minderjarige verdachte van een woningoverval in Den Haag. Bij deze overval werden twee bejaarde zussen met een vuurwapen bedreigd en vastgebonden met tie-wraps.

Fors meer tips over drugshandel
Ruim de helft van de 20.328 meldingen waren drugsgerelateerd. In totaal ontving M. 11.819 tips over onder andere de import van drugs via de havens, productie van synthetische drugs, hennepteelt en de handel op straat of vanuit woningen. Uit een analyse van de jaarcijfers blijkt dat vooral de tips over straathandel fors toenamen. Het meldpunt ontving hierover vorig jaar een recordaantal van 4.580 tips, een stijging van 34 procent. Ook het aantal meldingen over drugshandel vanuit woningen was met 3.829 tips ( 8%) niet eerder zo hoog.

Melders bedankt
Dat melders een belangrijke bijdrage leveren aan de opsporing blijkt ook uit de resultaten. Uit terugkoppeling van de politie in 2023 blijkt dat mede door de tips minstens 3.120 verdachten zijn opgespoord. Verder werden er in totaal 665 vuurwapens en 590 steek- en slagwapens van straat gehaald dankzij anonieme tips.

Ook het afgelopen jaar speelden M.-tips een rol bij de veroordeling van daders van ernstige delicten. Zo werd een 43-jarige man veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor grootschalige invoer en handel van harddrugs. Een anonieme tip leidde naar een container met bijna 650 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. De Amsterdamse rechtbank veroordeelde een man in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar voor de smokkel van cocaïne in reiskoffers vanuit Suriname en Curaçao naar Nederland.

Een 35-jarige man kreeg 24 maanden celstraf opgelegd voor diefstal en heling van auto’s, bedrijfswagens en een boot. De meeste voertuigen waren gestolen in de omgeving van Zwolle, Kampen en Steenwijk. Twee medeverdachten kregen respectievelijk veertien en acht maanden gevangenisstraf. Verder werd een man door de rechtbank van Den Bosch veroordeeld tot vier jaar cel voor mensensmokkel. Asielzoekers werd tegen forse betaling een verblijfsstatus gegarandeerd. Een man uit Almere kreeg twintig maanden celstraf voor bezit en handel van illegale medicijnen. Zijn schuur stond boordevol zware pijnstillers, zoals bijna 600 liter oxycodon, ruim 500 ampullen met morfine en duizenden pijnstillende tabletten.


 

PrivacyKlachtenCookies