M. in bedrijfsleven

Je werk mee naar huis nemen. Sommige werknemers nemen dit te letterlijk door diefstal te plegen. Hierdoor verdwijnt er veel geld. De financiële schade kan voor een werkgever enorm oplopen. Medewerkers die iets weten, durven vaak niet te melden. De drempel is te hoog. Daarom ontwikkelde Meld Misdaad Anoniem met een aantal werkgevers een aanpak tegen interne misstanden.

Naast de financiële gevolgen heeft diefstal door werknemers serieuze invloed op de sfeer en het onderlinge vertrouwen. Wie kun je wel en niet vertrouwen en wat stralen de medewerkers vervolgens uit naar de klant? Nog moeilijker is om over vertrouwenskwesties openlijk te spreken zonder de sfeer negatief te beïnvloeden. M. kan dit proces ondersteunen vanuit een onafhankelijke positie.

Train de trainer

M. werkte onder andere samen met een supermarktketen en een logistiek dienstverlener om diefstal en fraude aan te pakken. Het vetrekpunt was dat een anoniem meldpunt nooit de plaats inneemt van bestaande ‘meldcodes’. De managers en security waren afzender en het eerste aanspreekpunt van de campagne: “Meld zaken bij mij, maar als je dat niet durft kan dit ook via M.” Met een ‘train de trainer’-programma kregen de managers ‘tools’ om de meldingsbereidheid bij hun personeel te vergroten.

Preventief effect

In de supermarktketen verdween jaarlijks voor tonnen aan geld en niet afgerekende boodschappen. Naar aanleiding van het project ontving het bedrijf 2,5 keer zoveel meldingen waarmee onderzoeken werden gestart. Diverse mensen werden aangehouden en enkele serieuze zaken werden opgelost. Daarnaast had de campagne een preventief effect. De schade door diefstal daalde met tien procent vergeleken met de maanden ervoor. Een veel gehoorde reactie: “Goed dat er iets aan diefstal wordt gedaan en dat je dit kunt melden zonder dat je naam wordt genoemd.”

Ook bij een logistiek dienstverlener was er sprake van interne misstanden. Met een M.-campagne werd het bewustzijn vergroot en kregen de medewerkers concrete handelingsperspectieven. De campagne heeft ervoor gezorgd dat medewerkers intern (bij hun leidinggevende) en bij M. meer zijn gaan melden.

Interesse?

Kan Meld Misdaad Anoniem voor uw organisatie iets betekenen? Neem voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie contact op met de afdeling Communicatie via 088-5543 230 of stuur een bericht via het contactformulier.