Misstanden binnen prostitutie dagelijks anoniem gemeld

- Bron: Meld Misdaad Anoniem

Anonieme tipgevers delen via Meld Misdaad Anoniem (M.) dagelijks informatie over mogelijke misstanden binnen de prostitutie. Dat blijkt uit recente cijfers naar aanleiding van een M.-campagne tegen mensenhandel. Tijdens de campagne (februari – oktober) kwamen 279 meldingen binnen over dwang, uitbuiting en illegale prostitutie, een stijging van elf procent ten opzichte van een jaar eerder. De campagne is in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie uitgevoerd.

Signalen
Melders gaven door dat vrouwen vermoedelijk tegen hun zin moesten werken of veel geld moesten afstaan. Ook kwamen 26 meldingen binnen over mogelijke minderjarige slachtoffers. Vaak werden adressen of internetadvertenties genoemd in verband met mogelijke misstanden. Er werd bijvoorbeeld gesproken over mannen, chauffeurs of pooiervrouwen die continu de controle over prostituees lijken te hebben. Ook viel op dat sommige vrouwen steeds naar wisselende locaties werden gebracht.

Mensenhandelaren opgespoord
M.-melders helpen mee om daders op te sporen en zaken op te lossen. Zo werden op 13 juli twee mannen uit Albanië en één uit Litouwen door de rechtbank van Overijssel veroordeeld voor mensenhandel. Ze kregen celstraffen van één tot drie jaar vanwege het ronselen, uitbuiten, (met de dood) bedreigen, mishandelen en tot prostitutie dwingen van zeker tien vrouwen uit Litouwen. Dat gebeurde onder andere in Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Den Haag. De politie kwam hen dankzij een M.-tip op het spoor.

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde een 27-jarige man dit jaar tot dertig maanden cel voor seksuele uitbuiting van twee minderjarige Bulgaarse zusjes. Twee anderen mannen (26 en 28 jaar) kregen twaalf en veertien maanden celstraf voor hun betrokkenheid bij de zaak.

Ook in Rotterdam en Zeist maakte de politie bij de start van belangrijke onderzoeken gebruik van M.-tips. In Rotterdam werden vier verdachten aangehouden voor seksuele uitbuiting in een groot mensenhandel onderzoek. In Zeist werden op 21 maart twee 19-jarige jongens aangehouden in verband met een onderzoek naar mensenhandel.

Getuigen zijn cruciaal
De voorbeelden tonen aan dat meldingen van getuigen cruciaal zijn. In de afgelopen campagne richtte Meld Misdaad Anoniem zich dan ook op drie doelgroepen die over informatie kunnen beschikken: klanten, sekswerkers en zorgverleners. Uit eerdere campagnes bleek dat deze getuigen vaak wel willen melden, maar niet altijd weten wat ze moeten melden of waar ze op moeten letten. Via de campagne werden zij onder andere op de signalen geattendeerd.