Help Nederland Veilig.

Help Nederland Veilig.

Meld Misdaad Anoniem.

22 december 2016 | Bron: Meld Misdaad Anoniem

Misstanden binnen prostitutie dagelijks anoniem gemeld

Anonieme tipgevers delen via Meld Misdaad Anoniem (M.) dagelijks informatie over mogelijke misstanden binnen de prostitutie. Dat blijkt uit recente cijfers naar aanleiding van een M.-campagne tegen mensenhandel. Tijdens de campagne (februari – oktober) kwamen 279 meldingen binnen over dwang, uitbuiting en illegale prostitutie, een stijging van elf procent ten opzichte van een jaar eerder. De campagne is in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie uitgevoerd.

Signalen
Melders gaven door dat vrouwen vermoedelijk tegen hun zin moesten werken of veel geld moesten afstaan. Ook kwamen 26 meldingen binnen over mogelijke minderjarige slachtoffers. Vaak werden adressen of internetadvertenties genoemd in verband met mogelijke misstanden. Er werd bijvoorbeeld gesproken over mannen, chauffeurs of pooiervrouwen die continu de controle over prostituees lijken te hebben. Ook viel op dat sommige vrouwen steeds naar wisselende locaties werden gebracht.

Mensenhandelaren opgespoord
M.-melders helpen mee om daders op te sporen en zaken op te lossen. Zo werden op 13 juli twee mannen uit Albanië en één uit Litouwen door de rechtbank van Overijssel veroordeeld voor mensenhandel. Ze kregen celstraffen van één tot drie jaar vanwege het ronselen, uitbuiten, (met de dood) bedreigen, mishandelen en tot prostitutie dwingen van zeker tien vrouwen uit Litouwen. Dat gebeurde onder andere in Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Den Haag. De politie kwam hen dankzij een M.-tip op het spoor.

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde een 27-jarige man dit jaar tot dertig maanden cel voor seksuele uitbuiting van twee minderjarige Bulgaarse zusjes. Twee anderen mannen (26 en 28 jaar) kregen twaalf en veertien maanden celstraf voor hun betrokkenheid bij de zaak.

Ook in Rotterdam en Zeist maakte de politie bij de start van belangrijke onderzoeken gebruik van M.-tips. In Rotterdam werden vier verdachten aangehouden voor seksuele uitbuiting in een groot mensenhandel onderzoek. In Zeist werden op 21 maart twee 19-jarige jongens aangehouden in verband met een onderzoek naar mensenhandel.

Getuigen zijn cruciaal
De voorbeelden tonen aan dat meldingen van getuigen cruciaal zijn. In de afgelopen campagne richtte Meld Misdaad Anoniem zich dan ook op drie doelgroepen die over informatie kunnen beschikken: klanten, sekswerkers en zorgverleners. Uit eerdere campagnes bleek dat deze getuigen vaak wel willen melden, maar niet altijd weten wat ze moeten melden of waar ze op moeten letten. Via de campagne werden zij onder andere op de signalen geattendeerd.

02 maart 2018
Bron: Politie.nl / RTL Nieuws / Omroep West

M.-tip leidde naar vindplaats lichaam Orlando (17)

Een tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de politie op het juiste spoor in de zoektocht naar Orlando Boldewijn. Het levenloze lichaam van de 17-jarige jongen werd 26 februari in de Haagse wijk Ypenburg door duikers uit het water gehaald.Orlando werd sinds zondag 18 februari vermist. Na een afspraak via een dating-app kwam hij niet meer thuis in Rotterdam, waarna hij als vermist werd opgegeven. Een week later werd zijn lichaam dankzij een M.-tip gevonden in het Böttgerwater. Uit sectie moet blijken hoe Orlando om het leven is gekomen. Het is nog niet duidelijk of het om een misdrijf gaat.Tips Er zijn nog veel onduidelijkheden rondom de dood van Orlando. De politie heeft uitgebreid buurtonderzoek gedaan. Op en rond het water zijn echter ook mensen geweest die de politie nog niet heeft gesproken, maar mogelijk wel over cruciale informatie beschikken. Ieder detail, hoe klein ook, kan helpen om duidelijkheid te krijgen over de vermissing en het overlijden van Orlando. Heeft u informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Ga naar
22 maart 2016
Bron:  Download pdf

Recordaantal anonieme tips over harddrugs

In 2015 is bij Meld Misdaad Anoniem (M.) fors meer gemeld over harddrugs. Het aantal meldingen over de productie, smokkel en het dealen van de drugs steeg met veertien procent naar 3.120. Nooit eerder was dit aantal meldingen zo hoog. In totaal gaven tipgevers vorig jaar 16.400 meldingen door via het anonieme meldpunt. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dankzij de waardevolle informatie van melders werden tot nu toe al ruim 1.900 verdachten opgespoord, 1.200 misdrijven opgelost en meer dan 100 misdrijven voorkomen. Dagelijks ontvangt M. gemiddeld tien tips over harddrugs gerelateerde misdaad. Titus Visser, directeur van M.: “De aard van de meldingen over harddrugs is heel divers. Mensen geven informatie over locaties waar harddrugs geproduceerd worden tot tips over de daadwerkelijke verkoop van de drugs. Ook krijgen we concrete informatie over hoe en op welke momenten drugs ons land binnen gesmokkeld worden.” Zo werd rond de jaarwisseling dankzij een M.-tip een professioneel XTC-laboratorium aangetroffen in een loods in De Meern. In totaal was er ongeveer 130 kilo MDMA aanwezig, voldoende voor de productie van meer dan één miljoen XTC-pillen. Een andere tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de Koninklijke Marechaussee in september op het spoor van een smokkelaar. De man werd op Schiphol aangehouden voor drugssmokkel vanuit Suriname. Hij had 109 slikkersbollen ingenomen met een totale hoeveelheid van één kilo cocaïne. De geschatte straatwaarde hiervan is 34.000 euro.Enorme winsten Een M.-tip leidde de Amsterdamse politie in maart vorig jaar naar een woning aan de Erasmusgracht. Daar trof ze naast drie kilo harddrugs ook 30.000 euro contant geld aan. “Dat typeert de ernst van deze vorm van criminaliteit”, zo geeft Visser aan. “Criminele organisaties maken grote winsten met de drugshandel. Uit de gesprekken met onze melders blijkt dat dit vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Illegaal verkregen vermogen uit drugshandel wordt vervolgens vaak geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca.” Ook de politie noemt deze vermenging van de boven- en onderwereld zorgelijk, omdat dergelijke criminele organisaties geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet schuwen.Opvallende stijgers en dalers in 2015 De analyse van de jaarcijfers laat verder een verdubbeling zien van het aantal meldingen over extremisme. In 2015 kwamen er 141 meldingen (+110%) over dit onderwerp binnen. Ook het aantal tips over brandstichting (+36%) en mensenhandel- en smokkel (+27%) nam toe. Over milieugerelateerde criminaliteit (-29%) en de high impact crimes (inbraak, overvallen en straatroof) werd in 2015 aanzienlijk minder gemeld.Bekijk hier de regionale overzichten van de jaarcijfers.

Ga naar
15 februari 2016
Bron: Meld Misdaad Anoniem

Lancering M. campagne ‘Rotterdamse Haven, Veilige Haven’

Vandaag heeft burgemeester Aboutaleb op P&O schip ‘Pride of Hull’ de aftrap gegeven voor een nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem. De campagne is gericht op het tegengaan van criminele activiteiten in de haven, zoals drugs- en mensensmokkel en ladingdiefstal. Doel is om mensen die werken in de haven en vrachtautochauffeurs alert te maken op mogelijke signalen, en hen te vragen die te melden. “Zij zijn onze oren en de ogen in de haven”, aldus de burgemeester. De campagne ‘Rotterdamse Haven, Veilige Haven!’ maakt onderdeel uit van het programma Integere Haven, een samenwerking tussen publieke en private partijen in de haven. Programmamanager en officier van justitie Loes van der Wees vertelde vanmiddag dat zij in strafzaken met enige regelmaat mensen terugziet die in de haven werken. “Criminele organisaties verschaffen zich toegang via kwetsbare havenmedewerkers die onder druk worden gezet, of die in ruil voor geld een oogje toeknijpen. Maar wie eenmaal betrokken raakt bij een criminele organisatie, komt daar niet zomaar meer uit.” De campagne waarschuwt mensen dan ook; ‘illegaal bijverdienen, trap er niet in’.Van der Wees verwacht dat door het benadrukken van de mogelijkheid om anoniem te melden meer informatie binnen zal komen bij de opsporingsdiensten. Een vergelijkbare campagne in Engeland leverde eerder goede resultaten op.De campagne is een initiatief van Openbaar Ministerie, Zeehavenpolitie, Douane, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Meld Misdaad Anoniem (M.). Ook enkele havenbedrijven waren nauw betrokken bij de totstandkoming, inmiddels hebben meerdere bedrijven in de Rotterdamse haven zich aangesloten. De campagne heeft een looptijd van twee jaar, gedurende die tijd zullen in en rond de haven verschillende campagne uitingen te zien zijn. Zo zijn er op een aantal rotondes in de Rotterdamse haven speciale containers geplaatst. Ook het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond besteedt donderdag aandacht aan ‘Rotterdamse haven, veilige haven’.

Ga naar
PrivacyKlachtenCookies