FIOD doet aanhoudingen voor faillissementsfraude, witwassen en oplichting

- Bron: FIOD.nl

De FIOD heeft begin juni twee mannen (51 en 42 jaar) uit Amsterdam en Leeuwarden aangehouden op verdenking van faillissementsfraude, witwassen en oplichting. Het onderzoek werd gestart dankzij een melding via Meld Misdaad Anoniem. Er zijn doorzoekingen gedaan in een woning en bedrijfspand in Amsterdam en een woning in Leeuwarden. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een Audi A7, sieraden, designer kleding en tassen.

De verkoop van obligaties aan particuliere beleggers, waarvan rendementen slechts gedeeltelijk of niet werden uitbetaald, was onderdeel van het onderzoek. Tevens hadden curatoren melding gemaakt van het vermoeden dat verdachten faillissementsfraude pleegden door geen administratie te voeren en te bewaren en goederen te onttrekken aan de boedel vóór het faillissement.

Uit onderzoek van de FIOD blijkt het vermoeden dat geld verkregen met faillissementsfraude en oplichting is witgewassen. De verdachten hebben verschillende bedrijven op hun naam en op de vele bankrekeningen van deze bedrijven en de verdachten worden grote bedragen heen en weer geboekt.