Vier jaar celstraf voor brandstichting moskee Enschede
Vijf mannen uit Enschede, met de leeftijd tussen de 24 en 36 jaar, zijn op 27 oktober veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Op 27 februari gooiden zij twee molotovcocktails naar de Marokkaanse moskee in Enschede. Op dat moment bevonden zich nog circa dertig mensen in het gebouw. Niemand raakte gewond. De actie was bedoeld als protest tegen de komst van asielzoekers, zo werd duidelijk na een tip via Meld Misdaad Anoniem.
De rechtbank in Almelo betoogde tijdens de zitting dat het incident van invloed is geweest op veel mensen: "Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtegoed uit te dragen hebben zij een grote angst teweeggebracht zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen."
Bron: Oost.nl
Drugslab ontmanteld in woonwijk Enschede
De Dienst Speciale Interventies van de politie heeft op 27 november een drugslab in een loods in Enschede ontmanteld. Vermoedelijk was er in het pand naast een woning aan de Veldkampstraat een cocaïnewasserij gevestigd. Een melding bij Meld Misdaad Anoniem droeg bij aan de instap van het pand. Er werden geen verdachten aangetroffen in het pand. De cocaïnewasserij is door de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmanteld.
Bron: 1twente.nl
Burgemeester Almelo sluit woning na vondst hennepkwekerij
De burgemeester van Almelo heeft een portiekwoning aan de Jacob van Campenstraat gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. Bij de doorzoeking van de woning stuitte de politie op twee kweekruimtes met bijbehorende attributen. Alles is in beslag genomen. Mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem kwam de locatie in beeld bij de politie.
Bron: Twentefm.nl
Uitspraak bestuursrechter: Enschedese mag voorlopig in huurwoning blijven
De burgemeester van Enschede mag een huurwoning in zijn stad niet sluiten. Dat was de uitspraak die hij te horen kreeg in de rechtbank van Zwolle op 13 augustus. De burgemeester wilde de woning voor drie maanden sluiten, omdat er eerder dit jaar een handelshoeveelheid harddrugs werd aangetroffen. De bewoonster en haar twee minderjarige kinderen dreigden op straat te komen staan. In het belang van de kinderen oordeelt de bestuursrechter dat burgemeester zijn besluit beter moet onderbouwen.Op 29 februari 2024 controleerden agenten de woning in Enschede. Tijdens de controle probeerde de (ex-)partner van de vrouw er met een rugzak er vandoor te gaan. In de rugzak werden 1.136 xtc-pillen, ruim 100 gram cocaïne, een weegschaaltje en een mes met witte substantie aangetroffen. In de woning werd nog een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen.Anonieme meldingenDe burgemeester concludeerde dat de woning voor ten minste drie maanden gesloten diende te worden. In zijn besluit nam hij mee dat er in 2023 via M. meermaals over drugsoverlast is gemeld door buurtbewoners. Ook zou er worden gedeald vanuit een voertuig.GevolgenEen sluiting van de woning betekent dat de vrouw en haar kinderen op straat komen te staan. Daarnaast komt de bewoonster, bij een overtreding van de Opiumwet, bij woningcorporaties op een zwarte lijst te staan. Dankzij het hoger beroep bij de rechtbank blijkt dat de burgemeester te snel heeft geoordeeld. De bewoonster mag voorlopig in haar woning blijven wonen.