Campagnes

Zeehaven

Scheveningen heeft aanzien maar trekt ook drugscriminelen aan. Zij zoeken schippers met zee-ervaring om drugs te smokkelen. Een anoniem appartement om drugs, wapens en cash op te slaan. Of zij investeren in lokale ondernemers om geld wit te wassen. De verleiding om in zee te gaan met een crimineel is groot. Help mee om criminele bemoeienis in de haven te voorkomen.

Drugslabs

Drugslabs hebben meer impact op een buurt of bedrijf dan je denkt. Een laboratorium wordt slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing. Gevaarlijk afval wordt achtergelaten of elders gedumpt. Gebouwen of gebieden worden onherstelbaar aangetast. Houd je buurt veilig en meld vermoedens anoniem.

Vakantiehuisje

Vakantieparken

Vakantieparken, campings en jachthavens zijn voor criminelen dé ideale verstopplek met alle ruimte voor bijvoorbeeld drugshandel/ -productie, mensenhandel of opslag van gestolen goederen. Dit heeft impact op de veiligheid van medewerkers in de recreatiesector als wel de mensen die er recreatief verblijven. Voorkom onveilige situaties en haal criminelen uit de anonimiteit door signalen te melden.

Vastgoed

Weet jij wat wij niet weten? Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele activiteiten. Dit leidt tot veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft impact op de branche zelf. Als jij in het vastgoed werkt, weet je misschien wie criminelen helpt bij de huur of aankoop van een pand. Meld je vermoedens anoniem en voorkom criminele besmetting van de branche.

Geweld

Jongeren moeten veilig de straat op kunnen, toch? Helaas worden zij regelmatig bedreigd en beroofd. Vaak kennen slachtoffers en daders elkaar. Het zijn bijvoorbeeld klas- of buurtgenoten. Slachtoffers worden geïntimideerd en het zwijgen opgelegd. Daders schuwen geweld niet. Is je kind hiervan getuige of ken je zelf een geweldpleger? Meld geweldplegers anoniem!

Inbraak

In Nederland wordt jaarlijks 43.000 keer ingebroken. Vaak gebeurt dit door mensen uit de buurt. Zij kennen de omgeving en vallen niet snel op. Inbrekers veroorzaken een gevoel van onveiligheid en zorgen voor veel emotionele schade. Help daarom mee om de wijk veiliger te maken!

Gedwongen prostitutie

Meiden in de greep van een loverboy, gedwongen prostitutie, mensenhandel. Het gebeurt, maar je ziet het niet. Of toch wel? Regelmatig worden zowel jongeren als volwassenen seksueel misbruikt en uitgebuit. De daders kunnen alleen worden opgespoord als jij meldt wat je ziet. Herken jij de signalen? Weet waar je op moet letten!

Overvallen

Jaarlijks worden meer dan 800 ondernemers overvallen of geconfronteerd met ander geweld. Vaak gebeurt dit door jonge daders en mensen uit de buurt. Slachtoffers worden bedreigd en geïntimideerd, met alle gevolgen van dien. Denk aan lichamelijke letsel, emotionele schade, langdurig thuiszitten of de sluiting van een zaak. Help mee om dat te voorkomen!

In plaats van bloemen…

verhandelen sommige mensen in onze sierteeltsector ook criminele zaken.

Criminelen liften graag mee op de bedrijvigheid en efficiënte logistiek in de sierteelt. De im- en export van bloemen blijken ideaal voor (drugs)smokkel, witwassen, arbeidsuitbuiting en fraude. Dit raakt iedereen die normaal zijn geld verdient, van kweker tot transporteur. Zie jij op je werk zaken die niet kloppen? Meld het dan anoniem en voorkom erger.

Luchthaven

Als collega's drugssmokkelaars helpen, wordt jouw werkplek onveilig! Er zijn dan immers criminelen actief die soms nergens voor terug deinzen. Meld daarom altijd verdachte situaties (anoniem).

Wildlife Crime

Met illegale handel in beschermde dieren – ook wel wildlife crime genoemd - wordt veel geld verdiend. Reptielen, amfibieën, vogels of zoogdieren worden illegaal uit het wild gehaald en via een verborgen circuit verhandeld. De dieren worden vaak onder slechte omstandigheden vervoerd, waardoor een groot deel tijdens de transport sterft. Vermoed jij dat beschermde wilde dieren of planten illegaal naar Nederland zijn gekomen? Meld dit dan anoniem!

Lokale campagnes

Angst voor wraakacties is een veelgehoorde reden waarom meldingen kunnen uitblijven. Vaak is er echter meer aan de hand en zijn extra stappen nodig om de meldingsbereidheid te vergroten. Samen met politie en gemeenten ontwikkelt M. een maatwerk aanpak. Dat kan bijvoorbeeld met interactieve workshops voor wijkprofessionals, door samen te werken met zelforganisaties of doelgroepgericht campagnemateriaal te verspreiden. Afhankelijk van de situatie wordt een ‘met M. in actie’ op maat ontwikkeld.

Smerige praktijken

In de schoonmaakbranche zijn bedrijven actief die hun personeel uitbuiten. Mensen worden gedwongen lange dagen te maken, worden onderbetaald en zijn verplicht om op hun werk te overnachten. De daders kunnen alleen worden aangepakt als getuigen in de omgeving van slachtoffers zoveel mogelijk melden wat ze zien of horen. Hulp uit de omgeving van schoonmakers is onmisbaar.

Stank voor dank

Uitgaan met vrienden is leuk, totdat iemand gewond raakt. Dan ben je blij dat er een ambulance klaarstaat. Maar wat, als de ambulancemedewerker wordt neergeslagen door jouw beste vriend? Bijna dagelijks worden er hulpverleners belaagd en mishandeld waardoor zij hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Ze krijgen regelmatig klappen in plaats van bloemen.

Extremisme

Burgers en professionals kunnen bij M. terecht met anonieme meldingen over extremisme in de breedste zin van het woord. Van links- en rechts-extremisme tot islamitisch en dierenrecht extremisme. Vanzelfsprekend moet het hierbij gaan om een strafbaar feit of de voorbereiding van een strafbaar feit.  

Supportersgeweld

Of het nu gaat om een spannende derby, de jaarlijkse klassieker of de strijd tegen degradatie. Voetbal moet een feest zijn! Toch worden wedstrijden soms overschaduwd door supportersgeweld en vandalisme. Voetbalclubs zetten zich in om supporters optimaal en veilig van de sport te laten genieten. Een gezamenlijke campagne met Meld Misdaad Anoniem droeg hieraan bij.

Illegale grondtransporten

Met illegale grondtransporten wordt vaak grof geld verdiend. Zo kan vervuilde grond goedkoop worden afgevoerd. Wie betaalt in zo’n geval de rekening? Wie loopt het risico om ernstig ziek te worden van een lading gevaarlijke stoffen? Chauffeurs die hier onbeschermd mee rondrijden lopen ernstige risico’s voor hun gezondheid en brengen ook anderen in gevaar.

Kindersekstoerisme

Wie gaat er alleen voor de kinderen op vakantie? Het was de slogan van de campagne tegen kindersekstoerisme. Het is een fenomeen waarbij Nederlanders voor korte of lange duur naar het buitenland vertrekken en daar kinderen seksueel misbruiken. Tijdens de campagneperiode kregen reizigers op Schiphol een flyer, met daarop signalen om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Illegaal vuurwerk

Het nieuwe jaar wordt traditioneel met vuurwerk ingeluid. Daar is natuurlijk niets mis mee. Er is echter ook veel illegaal vuurwerk in omloop. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties. Meld Misdaad Anoniem krijgt jaarlijks honderden meldingen over de opslag en handel van illegaal vuurwerk. Dankzij deze tips worden duizenden kilo’s illegaal vuurwerk opgespoord.

Hennepteelt

Een hennepkwekerij in de buurt, hoe onschuldig kan dat zijn? Goed voor een paar extra centen toch? Het is echter spelen met vuur! Hennepkwekerijen geven overlast en zorgen voor onveilige situaties in de buurt. Denk aan brand, kortsluiting, wateroverlast en storingen. Bovendien trekt hennepteelt ongure types aan. Voel jij je daar nog veilig?